Olcsók vagyunk, mint Ho Si Minh-város

Vágólapra másolva!
Tokió letaszította a trónról az angolai Luandát, így már ebben a városban a legdrágább az élet a külföldieknek. Az euró gyengélkedése miatt kevésbé költségesek az európai városok, a vizsgált 214 városból pedig a pakisztáni Karacsiban a legolcsóbb az élet. Magyarország a 142., közvetlenül a vietnami Ho Si Minh-város után és a panamai Panamaváros előtt.
Vágólapra másolva!

Idén is elkészítette listáját a Mercer arról, hogy a világ 214 városában mennyit kell megélhetésre költeniük a külföldi munkavállalóknak. Vizsgálták például a háztartási költségeket, az étkezés, ruházkodás, szórakozás vagy a közlekedés költségeit, mégpedig New Yorkhoz viszonyítva.

Az idegen országból érkező dolgozók a Mercer szerint a legtöbbet a szállásra költenek külföldön, fizetésük mintegy negyedét. Ezt követik a közlekedésre, valamint a rezsire fordított kiadások.

Az összeállításból az derült ki, hogy idén Tokió a világ legdrágább városa a külföldiek számára. A japán főváros ezzel az Afrika délnyugati részén fekvő Angola fővárosát, Luandát taszította le a trónról. A jen erősödése a dollárral szemben azzal a hatással járt, hogy megnövelte a megélhetési költségeket azoknál, akik cégüktől más pénznemben kapják a fizetésüket.

Az első tízbe három japán város is bekerült, a harmadik Oszaka és a tizedik Nagoja. A top tízből öt város található Ázsiában, Szingapúr a 6., Hongkong a 9.

Jól jár, aki dollárban keres, euróban költ

Az eurózóna válsága miatt csökkenő jövedelmek és a növekvő munkanélküliség az euróövezet legtöbb országában leszorította az árakat. Az euró a korábbi csúcshoz képest 16 százalékkal esett májusban. Ez annyit tesz, mint ha 16 százalékos árkedvezményt kapnának az eurózónában működő külföldi cégek dolgozói, akik dollárban kapják meg a bérüket.

A kutatás szerint Párizsban, Rómában és Amszterdamban is egyre olcsóbb élni. London jelenleg a 25. a listán, miután tavaly óta hét helyet lépett vissza. A Mercer szerint Párizsban egy bútorozatlan kétszobás lakás bérleti díja 3 százalékkal csökkent, havi háromezer dollárra, ami persze magyar szemmel még mindig elképesztő összeg, több mint 700 ezer forint.

Sanghajban eközben a szállásköltségek 73 százalékkal növekedtek, egy kétszobás lakásért pedig Hongkongban idén 23 százalékkal többet, több mint hétezer dollárt (több mint 1,6 millió forintot) kérnek havonta. A bérleti díjak Pekingben pedig 15 százalékkal nőttek idén márciusra az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Budapest a 142.

A Mercer arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy Budapest a 142. helyen áll a rangsorban, tavaly még a 113. helyen voltunk. Előttünk a vietnami Ho Si Minh-város áll, mögöttünk pedig a panamai Panamaváros. A szlovák főváros a 79., de Budapestnél drágább az ukrán Kijev is (102.), Bukarest pedig a 176. a listán. Prága még mindig előkelő helyen szerepel a listán a 67. helyezésével, de tavalyhoz képest olcsóbb lett (akkor a 47. volt). Zágráb drágább, mint Budapest, idén a 130. a tavalyi 100. helyezés után. Varsóban viszont nálunk is olcsóbb az élet, a lengyel főváros a 153. pozíciót kapta.

Miután a dollár veszített értékéből nemcsak a jenhez, de az ausztrál dollárhoz képest is, így az ausztrál városok előrébb kerültek a listán, a legnagyobbak közül hat is bekerült az első harmincba.

Az infláció is erősen befolyásolta az elért helyezéseket. A megugró argentin infláció Buenos Airest 38 hellyel dobta előre a listán. A venezuelai Caracast pedig ez lökte fel 22 hellyel egészen a lista 29. helyére. Amerika legdrágább városa a 12. Sao Paulo, azt követi a brazil Rio de Janeiro. Két svájci város áll az 5. és 6. helyen: Genf és Zürich. A pakisztáni Karacsi a legutolsó, ott a megélhetésre harmadannyit kell költeni, mint Tokióban.