A kormány még mindig csak tapogatózik az IMF-tárgyalások ügyében

varga mihály miniszterelnöki esküje a parlamentben
Vágólapra másolva!
Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter új időpontot dobott be, szerinte már csak júliusban vagy augusztusban kezdődhetnek el az egyeztetések a Valutaalappal és az EU-val a hitelről.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály szerint július-augusztusban kezdődhetnek meg a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), a magyar kormány pedig továbbra is tartja magát ahhoz, hogy egy biztonsági hálóról szeretne megállapodni. Az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter erről a TV2 Mokka című műsorában beszélt.

Varga Mihály az IMF által támasztott feltételekről úgy fogalmazott: "tapogatózunk", majd hozzátette, hogy nem Magyarországon múlik a dolgok tisztázása. Kifejtette, hogy eddig a jegybanktörvény tisztázása került szóba feltételként. Az Európai Bizottság és az IMF is azt szeretné tisztázni a magyar kormánnyal, hogy milyen feltételekkel lehet megkötni a biztonsági hálóról szóló megállapodást.

Az IMF-tárgyalások elindulása körüli saga január óta tart. Január első hetében a forint olyan gyenge volt az euróval szemben, mint még soha, 324 forintig szaladt az euró ára, az állampapírhozamok messze a fenntartható szint fölé, 11 százaléknál is magasabbra szöktek, éppen a miatt, hogy a kormány mindent megtett azért, hogy ne kezdődhessenek el a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val. A lakosság egy része pedig menekítette a pénzét Magyarországról. Az Orbán-kormány azonban megrettent a piaci folyamatoktól, és jelezte, hogy hajlandó mielőbb tárgyalóasztalhoz ülni. Akkor februárt mondtak, amire szerintük tető alá lehet hozni az egyezséget. Aztán márciust, aztán áprilist, aztán májust.

Az NGM megígér mindent

Az IMF és az EKB által teljesen elfogadott jegybanktörvény-módosításra törekszik a kormány, ezért kész további változtatásokra - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) MTI-nek megküldött válaszaiból. A kérdésre, hogy milyen új módosítások kerülhetnek a jegybanktörvénybe, az NGM azt válaszolta: "annak érdekében, hogy az EKB és az IMF által teljesen elfogadott jogszabály jöhessen létre, szükség lehet további módosításokra. A cél az, hogy a törvény hosszú távra megalapozza egy pontosan definiált hatáskörrel rendelkező, független jegybank működését".



A legutóbbi időpont június volt. A kormány azt remélte, hogy május utolsó hetében elfogadják a jegybanktörvény módosítását, és június elején már tárgyalóasztalhoz ülnek a felek. De a törvényjavaslat számos ponton nem felelt meg az Európai Központi Bank és az IMF elvárásainak, annak elfogadása nyilvánvalóvá tette volna, hogy a kormányfőnek esze ágában sincs gyors megállapodásra törekedni, és ez újra lejtőre küldte volna a forintot. Az EKB és az IMF közölte nyilvánosan is, és a kormánnyal folytatott zárt ajtók mögötti egyeztetéseken is már több ízben világossá tette, hogy mit kellene tennie a kormánynak, hogy elháruljanak az akadályok a hitelmegbeszélések elkezdése elől.

A kormány végül a törvényjavaslat zárószavazásának napján levetette a napirendről a törvényt. A minap jött a hír, hogy egy teljesen átdolgozott, új törvényjavaslatot fogadhat el a parlament két héten belül. Így elvileg semmi akadálya nem lenne annak, hogy júniusban végre elkezdődjenek a megbeszélések. Erre most az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter újabb egy-két hónappal kitolta a kezdés időpontját. Úgy vélekedett, hogy a tárgyalások július-augusztusban kezdődhetnek meg, miután rendeződött a jegybanktörvény ügye, valamint az uniós pénzügyminiszterek június 22-ei ülésükön döntenek arról, hogy feloldják Magyarországgal szemben a kohéziós pénzek folyósításának felfüggesztését kilátásba helyező korábbi döntést.

Varga kiemelte, a kormány továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem szeretné lehívni a pénzt, csak egy olyan biztonsági hálóra van szükség, amely csökkenti a kockázatot, segíti Magyarországot abban, hogy könnyebben jusson pénzhez a piacokról, és olcsóbbá váljon az ország finanszírozása.