Fordulhat vasárnap a világ - Mi lesz a forinttal?

Vágólapra másolva!
A vasárnapi görög választásokat a devizapiaci szereplők is fokozott figyelemmel követik; az európárti erők veresége újra 300 fölé gyengítheti a forintot az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a szélsőbaloldali Sziriza megnyeri a görög választást vagy megint patthelyzet alakul ki, akkor nagy réssel nyithat a piac hétfő reggel - mondta Soós Róbert, az XTB Magyarország elemzője. A kedvezőtlen forgatókönyv esetén az euró árfolyama 302 forint fölé emelkedhet, a fontosabb devizapárokban pedig a dollár erősödése várható - valószínűsíti a szakember, aki mindazonáltal hangsúlyozza: a piacok szerda óta a kedvezőbb kimenetelt árazzák, ebben az esetben pedig az euró árfolyama sem mozdul el messzire a péntek délutáni, 295 forint körüli szintről.

Várakozó állásponton van a piac, mindenki lélegzetvisszafojtva figyeli a görög választási eredményeket - ad helyzetképet Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője, aki szerint valamilyen kilengés biztosan érzékelhető lesz vasárnap este vagy hétfő reggel. Ha az európárti erők vereséget szenvednek Athénban, a helyzetet enyhíthetné a fejlett ipari államok jegybankjai által kilátásba helyezett összehangolt intézkedéssorozat, amelyben egyes piaci szereplők reménykednek - teszi hozzá Ruzsonyi Ákos.

Jegybanki lépések

Mario Draghi, az Európai Központi Bank pénteken jelezte: az EKB készen áll arra, hogy kisegítse a bajba jutott, de életképes eurózóna-beli bankokat. Jelenleg erősek a lefelé mutató kockázatok, mindenekelőtt a bizonytalanság miatt - mondta az európai főbankár.

Az európárti erők athéni veresége esetén megugrana a menekülődevizák - a dollár és a jen - iránti kereslet. Amennyiben a jen túlságosan erősödne (ami a japán exportőrök számára felettébb kedvezőtlen), akkor a tokiói illetékesek megteszik a megfelelő lépéseket - figyelmeztette a piacot pénteken Nakao Takehiko, Japán elsőszámú pénzügyi diplomatája.