Surányi politikai uniót sürget

Vágólapra másolva!
Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a monetáris unió nem tud hatékonyan működni fiskális és politikai unió nélkül. A volt jegybankelnökkel egyidőben Frankfurtban is az euró jövője volt napirenden. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke leszögezte, az EKB támogatja az övezet bankrendszerét, ha erre van szükség.
Vágólapra másolva!

A CIB Bank Zrt. jelenlegi elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság és a Budapesti Gazdasági Főiskola Az euró magyarországi bevezetésének újragondolása című pénteki budapesti kerekasztal beszélgetésén fejtette ki véleményét.

Surányi szerint már az eurózóna létrehozásakor minden elméleti megalapozottság nélkül határozták meg a belépés feltételeit, az úgynevezett maastrichti kritériumokat, és ez is hozzájárul a monetáris unió mai gondjaihoz.

Az EKB támogatja a bankjait, ha kell

Az eurózóna problémáiról, az euró jövőjéről Frankfurtban is eszmét cseréltek a jegybankárok egy konferencián. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint a pénzintézet készen áll arra, hogy szükség esetén támogassa az euróövezet bankrendszerét.

"Továbbra is biztosítjuk a likviditást azoknak a bankoknak, amelyek esetében ez szükséges" - mondta Mario Draghi a frankfurti monetáris politikai konferencián. Noha az utóbbi időben kiéleződött az adósságválság, a bankelnök szerint a hitelpiacok általános állapota jobb, mint tavaly ősszel volt, és ebben nagy szerepet játszottak az EKB likviditásbővítő lépései, amelyek révén a bank hároméves lejáratra, 1 százalékos kamatra mintegy ezermilliárd euró hitelt nyújtott az euróövezeti bankoknak.

Draghi hangsúlyozta: eljött az ideje, hogy meghozzák a megfelelő politikai döntéseket az euró jövőjével kapcsolatban, és a "politikai válaszok domináljanak a monetáris politikai eszközök fölött". Európa döntéshozói hamarosan ismertetik víziójukat az euró jövőjéről, ami létfontosságú a piacok és az unió polgárainak megnyugtatása érdekében - mondta.

"Szoros kapcsolatban vagyok Herman Van Rompuy elnökkel, Barroso bizottsági elnökkel és Jean-Claude Junckerrel, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának a vezetőjével, hogy eszmét cseréljünk annak a víziónak az elemeiről, amely hosszabb távra megformálja gazdasági és monetáris uniónk jövőjét" - mondta Draghi.

Hozzátette, hogy a tervet néhány napon belül nyilvánosságra hozzák, hogy már az Európai Tanács, az uniós állam- és kormányfők június 28-29-i találkozóján megvitathassák.