Változatlan pártpénzeket javasol a kormány

Vágólapra másolva!
Az ideivel megegyező összeget kaphatnak jövőre a pártok a pénteken benyújtott 2013-as költségvetés tervezete szerint. Korábban Orbán Viktor arról beszélt, hogy a gazdasági válság miatt felfüggeszthetik a pártoknak nyújtott állami támogatást.
Vágólapra másolva!

Több mint tízmilliárd forintot fordíthat a költségvetés jövőre az Országház előtti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójára és kétmilliárdot az újonnan létrejövő Országgyűlési Őrségre. A pártok költségvetési juttatásain nem változtatna a kormány, a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Miniszterelnökség költségvetése viszont a másfélszeresére nőhet. A parlamentnek pénteken benyújtott költségvetési törvényjavaslat alapján emelkedik az Országgyűlés Hivatalának támogatása: a parlamenti hivatal az idei 18,5 milliárd forint helyett jövőre - főként a felújításokra jutó összeg növekedése miatt - 20,8 milliárdot kaphat.

Ezenfelül új tételként jelenik meg a büdzsé kiadásai között a 2013. január 1-jétől működő Országgyűlési Őrségre szánt 2,1 milliárd forint. A Kossuth Lajos tér rekonstrukciójára pedig további 10,2 milliárd forintot költhet az állam, az idei többszörösét. A pártok és alapítványaik az ideivel megegyező - 3,8 milliárd forintos - költségvetési támogatásra számíthatnak. Ez azért lényeges, mert korábban Orbán Viktor miniszterelnök az ország gazdasági helyzetére hivatkozva az állami támogatásuk felfüggesztésének lehetőségét vetette fel.

A büdzsére tett kormányzati javaslatból viszont nem olvasható ki ez a szándék, eszerint a Fidesz jövőre is hozzávetőleg egymilliárd, az MSZP 521, a Jobbik 448, az LMP 249, a KDNP pedig 233 millió forinthoz juthat hozzá, és változatlan marad a pártalapítványok juttatása is. Az idei 942 millió forint helyett 2013-ban majdnem másfél milliárd forintból gazdálkodhat a Köztársasági Elnöki Hivatal, amely így személyi juttatásokra és dologi kiadásokra is többet költhet az ez évinél.