Miért erősödik napok óta a forint?

Vágólapra másolva!
A kormány együttműködési szándéka és a görög választások eredménye is sokat segített a forintnak visszanyerni az erejét, hogy eltávolodjon a 300-as euró szintjétől. Kedvező feltételek esetén a forint tovább erősödhet, amellyel arra a szintre kerülhetne, mint amit a piac az IMF-tárgyalások elindulására áraz.
Vágólapra másolva!

Tíz forinttal lett olcsóbb az euró egy héten belül, a hónap eleji 300 forint feletti szinttől jócskán eltávolodott az árfolyam. Szerdán 287 forintnál mozgott az euró árfolyama, egy hete még 297-298 forint volt a szint. A forint erősödését alapvetően az euró támogatja, de segített Varga Mihály hétfői nyilatkozata is. Ezzel a forint közel került a piac által az IMF-hitel esetére árazott szintjéhez.

Ezzel együtt a magyar kötvényhozamok is csökkentek, a tízéves állampapír 8,45 százalékról 8,08 százalékra mérséklődött, az ország kockázatosságát is kifejező CDS-mutató pedig 534 pont alá esett, amire 40 napja nem volt példa.

A vasárnapi görög választáson többségbe kerültek a megszorításokkal járó uniós hitelprogramot támogató pártok, ami elhárította a veszélyt, hogy Görögország rövid úton távozzon az eurózónából. Az eredmény az euró árfolyamát jelentősen erősítette, és ez rendszerint a forintra is pozitív hatással jár, így a forint is erősödésnek indult.

De a forint nem csak az eurótól nyeri az erejét, ez abból látszik, hogy a lengyel zlotyval és a cseh koronával szemben is előnyt szerzett a hazai fizetőeszköz. E mögött az állhat, hogy Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter hétfőn azt mondta, másnap (vagyis kedden) Simor András jegybankelnökkel közösen levélben tájékoztatják Christine Lagarde IMF-vezérigazgatót és Mario Draghi EKB-elnököt a magyar jegybanktörvény változásairól. Ez a hír erősíti a valószínűségét, hogy a kormány megkezdheti a tárgyalásokat a Valutaalappal a hitelkeretről.

A kedvező hírekhez szerdán az Egyesült Államok is csatlakozhat, az ottani jegybanki funkciókat ellátó Fed ugyanis magyar idő szerint este tartja a kamatdöntő ülését, amely után Ben Bernanke elnök tart sajtótájékoztatót. A piac azt várja a nyilatkozattól, hogy bejelentsék a június végén lejáró kötvényvásárlási program meghosszabbítását. Ha ez megtörténik, akkor a forint további támaszt kaphat.

Erősödhet még a forint

A forint jó hírek esetén 282-285-ös sávba is kerülhetne, ez pedig nagyjából az a szint, amelyet egy meglévő IMF-hitelkeret idejére árazott be a piac - állította Hondel Dániel, a Budacash devizakereskedője. A piaci szakértő szerint a jó külpiaci hangulat enyhítette ugyan a nyomást a kormányon, hogy siessen az IMF-tárgyalásokkal, de "még mindig magas a hozamszint, az IMF-hitel még mindig jobban megérné". Hozzátette viszont, hogy a tárgyalások esetleges elindulása, amiről azt mondta, "szép lassan reális lesz", még nem jelentene hitelkeretet, az IMF-fel még meg is kell állapodni.

A jó hírekhez hozzájárulhatna Hondel Dániel szerint az is, ha az EU-csúcson meg tudnának állapodni a tagállamok a magas kötvényhozamok letöréséről is. Erre kicsi az esély, mert az európai közös kötvényt, amelyet megoldásnak tartanak a piacon, Németország addig semmiképp nem támogatja, amíg az unió nem fonja szorosabbra az együttműködést.

Közel az aljához

A trendek azonban bármikor megtörhetnek, erre figyelmeztetett az ING devizakereskedője. Kolba Miklós szerint "nagyon közel vagyunk az aljához", vagyis a forinterősödés új lökések nélkül kifulladhat. Szerinte rövid távon 285 forintig mérséklődhet az euró árfolyama.

Azt mondta, kissé túlzottnak is tartja a jelenlegi árfolyamszintet, amely szerinte 291-292 forint körül lenne reális. A görög választási eredmény ugyanis nem oldotta meg a görög válságot, csak lehetővé tette a további problémák kezelését. A magyar uniós támogatások zárolásának feloldásáról kiszivárgott hírek pedig önmagukban nem jelentenek IMF-szerződést. Kolba Miklós szerint bár "nem volt buta dolog" a kormánytól, hogy kivárt az IMF-szerződéssel, mert így enyhíteni lehetett a feltételeket, viszont ennek ára a magas kamatszint volt, amely havi körülbelül 70 milliárd forint többletkiadást jelentett az országnak.

Kolba Miklós azzal magyarázta a nagy erősödést, hogy a forint az ehhez hasonló hírekre szélsőségesen mozog. "Ha a forint mozog, akkor nagyon, legalább 3 forinttal mozdul el az árfolyam" - mondta a kereskedő. Ennek magyarázata az, hogy a forintpiacon alacsony a forgalom, így viszonylag kis összegekkel is nagy árfolyam-elmozdulást lehet elérni.