Újabb forinterősödés jöhet

Vágólapra másolva!
Az euró árfolyama, amely szerda reggel 287,8 forint környékén mozgott, estére tovább csökkenhet, amennyiben a Fed a monetáris lazítás folytatása mellett dönt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed (magyar idő szerint) szerda este jelenti be, mire jutott kétnapos kamatdöntő ülésén. A legfontosabb kérdés az, hogy meghosszabbítják-e a június végén lejáró Operation Twist programot - amelynek keretében a jegybank hosszú lejáratú kötvényeket vásárolt, és három éves, vagy annál rövidebb lejáratú papírokat adott el -, illetve hogy lesz-e újabb monetáris élénkítő csomag.

Az egyesült államokbeli monetáris lazítás a befektetői hangulatot javíthatja, az elsőszámú menekülődevizának számító dollárt ennek megfelelően gyengítheti, a kockázatos eszközöket, köztük a feltörekvő piaci devizákat pedig erősítheti.

Ha tehát szerda este a forint szempontjából kedvező hírek futnak be - a Reuters által megkérdezett elemzők 42 százaléka szerint meghosszabbítják az Operation Twistet -, akkor a hazai deviza tovább erősödhet.

Együtt a régióval

A forint kedden is erősödött a közös európai pénzzel szemben. Az euró árfolyama a délelőtti, 291,5 fölötti szintek után késő délutánra 288 alá süllyedt. Hasonló pályán járt a zloty és a cseh korona is. Egy euróért kedden délelőtt még 4,28 zlotyt, illetve 25,6 koronát is adtak a bankközi devizapiacon, innen azonban az árfolyam 4,24, illetve 25,4 alá esett. Szerda reggel fél 8-kor 4,24 zlotyt, illetve 25,4 koronát ért egy euró.

Szerda reggel fél 8-kor egy euró 287,8 forintot ért a devizapiacon. A dollárt ez idő tájt kereken 227 forinton jegyezték, a svájci frankra 239,6 forinton születtek kötések. Az euró dollárban számított árfolyama 1,2677 környékén járt.