Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter luxemburgi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy új gazdasági programot készít.
Vágólapra másolva!

Növekedést és munkahelyteremtést erősítő programot terjeszt a kormány elé a következő hetekben Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter ezt pénteken Luxembourgban jelentette be, az európai uniós tagországok pénzügyminiszteri találkozójáról tartott sajtótájékoztatóján.

"Magyarország ebben az évben stagnál. Olyan gazdaságban kell folytatnunk a pénzügyi konszolidációt, most már nemcsak az államnál, hanem a vállalkozásoknál, és tovább, a családoknál, ahol nincs növekedés. Ezzel nem tudunk együtt élni" - fogalmazott.

Munkahelyek kellenek

"Azt kérem a kormánytól, hogy a következő hetekben adjon zöld jelzést egy olyan programnak, amely épít a Széll Kálmán-tervre, és épít arra, hogy az Európai Unió ma elismerte a sikeres költségvetési konszolidációnkat" - fejtette ki Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter egyelőre nem árulta el a részleteket, de annyit közölt, hogy a kis- és középvállalatoknál kell elsősorban megerősíteni a foglalkoztatást, "ott kell segíteni, hogy tudjon fölvenni még egy embert a kicsi és még kettőt a közepes vállalkozás".

Az is kétségtelen szerinte, hogy a 25 év alatti, illetve az 55 év feletti korosztálynál segíteni kell a foglalkoztatást. (Hasonló javaslattal élt pénteken Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is.) Továbbá - tette hozzá - azoknál a munkavállalói csoportoknál kell tovább csökkenteni az élőmunka-terheket, ahol Magyarországon sokkal alacsonyabb a foglalkoztatási szint, mint az unióban.

Matolcsy György leszögezte, hogy meg kell találni azokat az eszközöket és forrásokat is, amelyekkel egy ilyen program működtethető. A miniszter kiemelte, hogy nagyon sok tanácsot kapott erre vonatkozóan az elmúlt hetekben külföldi kollégáitól is, hiszen a munkahelyteremtést erősítő gondolkodás az unió minden tagországában napirenden van.

A nemzetgazdasági miniszter nem először készít programot a gazdasági növekedés felpörgetésére. "Nem lehetünk elégedettek a [2012-es félszázalékos] növekedéssel, új tervre van szükségünk" - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter tavaly novemberben, majd december elején jelent meg a Magyar növekedési terv című, 170 oldalas dokumentum vitairata. Április végén a Széll Kálmán-terv 2.0 jelent meg, benne egy külön résszel "A növekedés élénkítése, a versenyképesség javítása" címmel.

Az uniónak nincs növekedési modellje

Matolcsy György Luxembourgban úgy értékelte, szép siker a kohéziós pénzek felfüggesztéséről korábban hozott uniós döntés pénteki visszavonása, de "innen jön a neheze, növekedésre, új munkahelyekre van szükség, és a meglévő munkahelyek megőrzésére, mert mindenki növekedési kockázatról beszél, és mindenkinek igaza van".

Jelezte azt is, hogy az uniónak nincs növekedési modellje a 2008 utáni válságszakaszban. Újságírói kérdésre válaszolva sajtótájékoztatóján a magyar miniszter szólt arról is, hogy az eurózóna jövőjére vonatkozó egyik javaslat szerint a lehető leggyorsabban előre kell menni a fiskális unió felé, mert e nélkül a monetáris unió nem működhet.

Mint közölte, Luxembourgban a mostani ülés előtt találkozót tartottak az eurózónán kívüli EU-tagállamok miniszterei, és közösen arra biztatták a zónát, hogy menjen előre a saját maguk választotta integráció útján. Magyarország is támogatja, hogy az euróövezet "tegye rendbe a szénáját", hiszen Magyarország számára is nagy kockázat, ha az övezet válsága elhúzódik - fejtette ki.

Matolcsy György szerint Magyarországra is mindenképpen hat, hogyan halad az euróövezet egy bankunió felé. Ezzel együtt egy fiskális unió felé tett lépéshez kötelező érvénnyel Magyarország egyelőre nem kíván csatlakozni - szögezte le, hozzátéve, hogy a csatlakozás lehetősége a későbbiekben is nyitva marad.