Megfojtják Spanyolországot a magas hozamok

Vágólapra másolva!
A spanyol miniszterelnök szerint képtelen finanszírozni magát Spanyolország hosszú távon, ha nem tudja lenyomni az államkötvényeiért fizetendő hozamok árfolyamát.
Vágólapra másolva!

A spanyol miniszterelnök szerint hosszú távon nem tudja magát finanszírozni Spanyolország, ha továbbra is 7 százalék közeli hozamokat kell fizetnie a 10 éves államkötvényei után - közölte a BBC szerdán. Mariano Rajoy erről a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt beszélt.

Rajoy szerint az ország legfontosabb ügye jelenleg a finanszírozás kérdésének megoldása. Spanyolország már kérte bankjai megsegítését, de ez még nem segíti ki az országot - mondta Rajoy. Az eurózóna országai korábban megállapodtak, hogy 100 milliárd eurós hitellel segítik ki a spanyol bankokat.

A három hónapos spanyol állampapírok esetében a hozam a triplájára, a hat hónapos kincstárjegyek esetében a duplájára nőtt a keddi aukción az egy hónappal ezelőtti árhoz képest. Spanyolországnak nem kellett ilyen magas hozamot fizetnie ilyen rövid lejáratú állampapírra azóta, hogy június 9-én bejelentette: pénzügyi támogatásért folyamodik az euróövezeti országokhoz, hogy konszolidálni tudja bankszektorát. A bejelentés után a hosszabb távú állampapírhozamok is kilőttek.

Az államkötvények hozama azért fontos, mert ez mutatja meg, hogy a befektetők mekkora kamatért hajlandók hitelezni egy államnak. Ha a kamatok (hozamok) magasak, az azt mutatja, hogy kockázatosnak látják az ország gazdaságát, kevésbé bíznak a gazdasági teljesítményében.