Magyar hír már nem dob a forinton

Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos híreket már beárazta a piaci, ezzel kapcsolatban újabb pozitív hír már erősítené a forintot. A jövő héten a magyar fizetőeszköz árfolyam 290 forint alatt maradhat, mozgásokat az európai helyzet miatt várhatóak. 
Vágólapra másolva!

Egy euró péntek délután 287,6 forintot ért, szinte pontosan annyit, mint egy héttel korábban; a devizapiaci szakértő szerint a jövő héten is nagyjából ebben a magasságban mozog majd az árfolyam.

Az euró árfolyama a jövő héten 284 és 290 forint között mozoghat - véli Soós Róbert, az XTB Magyarország elemzője. A szakember hangsúlyozta: a piac a legtöbb pozitív országspecifikus hírt már beárazta, így várhatóan a nemzetközi hangulat fogja mozgatni az árfolyamot. Amennyiben a forintnak sikerül tartósan 284,5 alá kerülni, akkor 280-ig erősödhet az euróval szemben, ha viszont az euróárfolyam áttöri a 291,2 forintos szintet, akkor könnyen elérhető lehet a 293,2-es árfolyam is.

Brüsszeli hírek mozgatták az árfolyamot

Az euró árfolyama csütörtök délutánig csak elvétve lépett ki a 286-289-es sávból. Ez azért is furcsa kissé, mert eközben a dollár erősödött az euróval szemben, és a forint ilyenkor általában gyengülni szokott - hangsúlyozta Soós Róbert.

Csütörtök délután aztán az árfolyam meredeken fölfelé indult, és csak 291 fölött váltott irányt. Ebben szerepet játszhattak a 2013-as költségvetés felpuhulásáról szóló hírek is, de a mozgást döntően az akkor éppen elromló hangulat befolyásolta: a piacon pesszimizmus lett úrrá az akkor kezdődő EU-csúccsal kapcsolatban. Azt, hogy a forintgyengülés nem volt kivételes, alátámasztja, hogy - például - a zloty is a hazai devizáéhoz hasonló pályán mozgott. A magaslati kirándulás nem tartott sokáig: a brüsszeli csúcstalálkozó eredményeiről kiadott közlemény megfordította a hangulatot, és péntek hajnalban két forinttal delegálta dél felé az euróárfolyamot.

Nagyot erősödött az euró is

Az eurózóna-beli problémák megoldásának irányába tett lépésekből az euró is profitált. A közös pénz péntek hajnalban tavaly november óta nem látott mértékű napon belüli erősödést produkált a dollárral szemben: árfolyama egy óra alatt 1,245 dollárról 1,260 dollár fölé emelkedett, miután Brüsszelben bejelentették: sikerült kisebb áttörést elérni az uniós állam- és kormányfők 19. válság-csúcstalálkozóján.

A spanyol bankokat kisegítő hitel feltételein lazítottak kissé - a kritériumok közül kikerült, hogy a kormány a preferált hitelfelvevő -, és rögzítettek, hogy egy esetleges olasz banksegély esetén is hasonló módon járnak el. Az eurózóna gazdaságának élénkítésére egy 149 milliárd eurós csomag létrehozását jelentették be, a Spanyolország és Olaszország által szorgalmazott, Merkel kancellár által viszont tévesnek minősített közös teher-vállalásról azonban a nyilatkozat nem ejt szót sem.