A forint ereje apasztotta a magyar adósságot

Vágólapra másolva!
Hiába vett fel több hitelt Magyarország, mint amennyit visszafizetett, a forint erősödése miatt csökkent a magyar államadósság szintje. A GDP-hez mérve az eladósodottság 80 százalék alatt van.
Vágólapra másolva!

Az uniós módszertan szerint számolt magyar államadósság 2012 első negyedévének végén a GDP 79 százaléka volt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn publikált részletes adataiból. Ez nagyrészt megegyezik a májusban közölt előzetes adatokkal, amely szerint 78,9 százalék volt az adósságszint.

Ez csökkenésnek számít annak ellenére, hogy több hitelt vett fel az ország. Tavaly év végén 80,2 százalék volt az adósságszint. Hétfő délelőtt a kormány által üzemeltetett "adósságnyomás-mérő" 77,21 százalékos államadósságszintet jelzett.

A jegybank közleménye szerint 22 399 milliárd forint volt az államadósság a negyedév végén. A mért időszakban 300 milliárd forinttal több hitelt vett fel Magyarország, mint amennyit visszafizetett, az adósságállomány mégis kisebb lett.

Ennek magyarázata, hogy a forint erősödése csökkentette a külföldi devizában vezetett hiteleket, amelyeket viszont a hazai fizetőeszközre kell átszámítani. Az MNB adatai szerint az államadósságot 594 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése.

A kormányzat az alkotmányba foglalta, hogy 50 százalékos adósságszintet kell megcélozni. Ezt a célt a jegybank májusban nagyon távolinak találta, az akkori gazdaságpolitikai folyamatok mellett úgy számolták, hogy tizenöt év sem elég az 50 százalékos szint eléréséhez.