Fico einstandolná az egészségpénzeket

Vágólapra másolva!
A szlovák egészségbiztosítási rendszer egyetlen közszolgálati biztosítóra épülő modelljét tartja a legjobbnak Robert Fico szlovák kormányfő, aki a magánbiztosítók állami kézbe vételét is lehetségesnek tartja.
Vágólapra másolva!

A szlovák miniszterelnök erről hétfői sajtóértekezletén beszélt Pozsonyban. Robert Fico megengedhetetlennek nevezte, hogy a magánkézben lévő biztosítók "milliókat szelnek le a közforrásokból" miközben az egészségügyben takarékoskodni kell. Közölte: kormánya tárgyalni akar a magán-egészségbiztosítókkal azok esetleges megvásárlásáról.

A célkitűzést a kormányfő a "közforrásokkal" való takarékosság szükségességével indokolta. Mint rámutatott: tavaly csupán az egyik magán-egészségbiztosító 40 millió euróhoz jutott, amely csaknem egészében fedezte volna az orvosok és a nővérek idén esedékes béremelésének költségeit.

Szlovákiában jelenleg az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosító (VZP) rendelkezik a legtöbb ügyféllel. A piac fennmaradó közel egyharmadát két magánkézben lévő biztosító, a Dovera (1,4 millió ügyfél) és az Union (370 ezer ügyfél) uralja. A nagyobbik magánbiztosító a kormányfő felvetésére jelezte, nem utasítja el a tárgyalást, az Union egyelőre még nem nyilatkozott. Becslések szerint a két biztosító megvásárlása egymilliárd euróba kerülne.

Robert Fico előző kormánya 2007-ben jogszabályt fogadott el, amely megtiltotta az egészségbiztosítók profittermelését. Az EU által is bírált törvény miatt Szlovákiával szemben több per is indult, és annak jogszerűségét egy ellenzéki beadvány alapján az alkotmánybíróság is vizsgálni kezdte. Az alkotmánybíróság végül tavaly alkotmányba ütközőnek mondta ki a jogszabályt, és hatályon kívül helyezte.