Nekimehet az EU a hitelminősítőknek

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított az Európai Unió nemrégiben alakult közös tőkepiaci felügyelete, az ESMA a három globális tevékenységű hitelminősítő banki minősítéseinek ügyében, az utóbbi időszak tömeges bankleminősítései nyomán - írta hétfőn a Financial Times.
Vágólapra másolva!

Steven Maijoor, az ESMA elnöke a londoni gazdasági napilapnak elmondta, a vizsgálat célja annak kiderítése, hogy a Standard & Poor's, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service megfelelően pontos és átlátható módszerekkel értékeli-e a bankokat.

A Moody's a múlt hónap végén egyszerre tizenöt globális nagybank kockázati osztályzatait rontotta le, a fenyegető globális tőkepiaci kockázatokkal indokolva a döntést. A leminősítés olyan bankóriások besorolásait érintette, mint a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Crédit Suisse, a UBS, a BNP Paribas, a Crédit Agricole, a Société Générale, a Deutsche Bank, a Royal Bank of Canada, a Royal Bank of Scotland, a Morgan Stanley, a Barclays és az HSBC.

A Moody's néhány nappal később egyszerre huszonnyolc spanyol bank hosszú futamidejű adósság- és betéti besorolását rontotta le, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy gyengül Spanyolország szuverén hitelképessége, és ez hat a bankok adósprofiljára is. A Standard & Poor's tavaly év végén ugyancsak leminősített tizenötöt a világ legnagyobb bankjai közül, saját bankminősítési módszertanának módosítása nyomán.

Maijoor a Financial Timesnak kijelentette, hogy az ilyen tömeges banki leminősítések "aggodalmat keltenek" azzal kapcsolatban, hogy a hitelminősítőknek megvannak-e "a kellő analitikai erőforrásaik és szakértelmük". Az ESMA vezetője szerint a "blokkminősítések" - vagyis az egyszerre sok bankot érintő lépések - sem jelenthetnek indokot arra, hogy a hitelminősítők kevesebb időt szánjanak az értékelés elvégzésére; az ilyen esetekben is fontos, hogy a cégek minden egyes minősítés során azonos figyelmet fordítsanak a részletekre és az elemzésre.

Maijoor hangsúlyozta, az ESMA nem kívánja befolyásolni a konkrét minősítéseket, és nem vezet be korlátozásokat a hitelminősítők által alkalmazott módszertanra, csak azt kéri, hogy döntéseiknek "legyen gazdasági értelme és logikája".

A Financial Times felidézi, hogy a három nagy nemzetközi hitelminősítőt bírálatok érték, mert a pénzügyi válság előtt kedvező értékeléseket adtak egyes strukturált befektetési termékekről és az ezeket forgalmazó bankokról, majd az euróövezeti válság elhatalmasodása után tömegesen minősítettek le szuverén adósokat és pénzintézeteket egyaránt.