A forintnak is fájni fog, ha elmarad a várt kamatvágás

Vágólapra másolva!
Több mint fél év után csökkentheti a kamatot az eurózóna jegybankja - legalábbis ezt várja a piac. A lépés eredményeként növekedne a forint kamatelőnye, de ez egyelőre kevés lenne a további erősödéshez. Ha mégsem csökkentik a kamatot az európai jegybankárok, az eladási hullámot generálhat világszerte.
Vágólapra másolva!

A pénzpiacok az Európai Központi Bank (EKB) csütörtök délutáni kamatdöntő ülését várják, ami az első lesz az Európai Unió június végi csúcstalálkozója óta.

A Bloomberg és a Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége arra számít, hogy az EKB 25 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkenti a kamatot. A monetáris lazításra azért számítanak az elemzők, mert az inflációs nyomás enyhült ez eurózónában, másfelől a kamatcsökkentés élénkítheti az amúgy gyengén szereplő gazdaságot.

Kiábrándultságot hozhat a tartás

Németh Dávid, az ING közgazdásza az [origo]-nak ezt megerősítve azt mondta, a piac a kamatvágásra van berendezkedve. "Ha csökkenti a kamatot az EKB, az nem lesz meglepetés, akkor inkább Mario Draghi jegybankelnök döntéshez fűzött kommentárja lehet izgalmas. Elsősorban az a kérdés, hogy milyen válságkezelő intézkedéseket jelent majd be a jegybankelnök" - tette hozzá.

"Amennyiben az EKB mégsem változtat a kamaton, az kiábrándultságot okozhat a befektetők körében, vagyis felerősödne a kockázatkerülés, és eladási hullám alakulhat ki a piacokon. Ez egyet jelentene a dollár erősödésével, és az euró gyengülésével a forint is várhatóan veszítene értékéből" - fogalmazott.

Régen nyúltak a kamathoz

A piac által várt kamatcsökkentésre több mint fél évvel ezelőtt volt példa. A Európai Központi Bank döntéshozó testülete tavaly november elején meglepte a piacokat, amikor a tartás helyett 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentette a rátát, majd ezt decemberben megfejelte egy újabb 25 bázispontos vágással, azóta 1 százalékon áll a kamat.

A magyar alapkamat ennél jóval magasabb, 7 százalék, és csúcstartó az EU-n belül, de Európában is csak néhány országban van magasabb ráta. (Ukrajnában 7,5 százalék.) Ha tehát az EKB kamatcsökkentésről dönt, akkor a forint és az euró kamata közötti különbség 6,25 százalékra növekedne, ennél nagyobb különbségre pedig legutóbb 2010 előtt volt példa. Az euró bevezetése óta egyébként a legalacsonyabb különbség 3,25, a legnagyobb 10,5 százalékpont volt, az átlagos differencia ebben az intervallumban valamivel több, mint 5,5 százalékpontot tett ki.

Bár a kamatcsökkentés miatt a magyar eszközök kamatelőnye növekedne, Németh szerint a mostani piaci helyzetben ez nem lenne elég arra, hogy a forint a döntés miatt erősödjön. "Most a globális hangulat határoz meg mindent, a 25 bázisponttal táguló kamatrés és a magas forintkamat nem lenne elegendő" - mondta a szakember.