Vágólapra másolva!
"Éljünk azzal az előnnyel, hogy nem vagyunk euróövezeti tagok!" - írta Matolcsy György heti jegyzetében, amelyben amellett érvelt, hogy miért jó Magyarországnak az eurózónán kívül. Az érvek ellenére azt is írta, hogy az eurózónán belül nagyobb összehangoltságra lenne szükség. Magyarországnak az északiak fegyelmezettségéből és az ázsiaiak vonzó reálgazdaságából kellene saját gazdaságpolitikát kevernie.
Vágólapra másolva!

"Saját receptünk szerint állítjuk be a fenntartható államháztartást, okos eszközökkel csökkentjük az államadósságot, jó adóreformot hajtunk végre, élünk az önálló monetáris politika eszközeivel, rugalmas munkaerőpiacot építünk, teljes keleti nyitást hajtunk végre, összekötjük egymással a térségi és nem eurós gazdaságokat" - írta a Heti Válaszban megjelenő jegyzetében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter a felsorolt elemekkel érvelt amellett, hogy miért jó Magyarország számára, hogy nem tagja az eurózónának. Szerinte az a legfontosabb, hogy kiaknázza az ország a szabad gazdaságpolitika alakításának lehetőségét. "Éljünk azzal az előnnyel, hogy nem vagyunk euróövezeti tagok!" - írta. A cél ezzel az lenne, hogy a német, osztrák, skandináv és északolasz befektetők ne távoli országokba, hanem Magyarországra hozzák a befektetéseiket.

Matolcsy szerint Magyarország esélye az, hogy "olyan fegyelmezettek leszünk az állami pénzügyek területén, mint az északiak, és olyan vonzóak a reálgazdaság terén, mint az ázsiaiak". Írása végén azt írta Matolcsy, hogy "megyünk előre".

Habár az önálló gazdaságpolitika előnyeit sorolta Matolcsy, azt is írta, hogy az euróövezet számára a közös gazdaságpolitika a követendő út. Szerinte közös eurózóna-beli pénzügyminisztériumra, költségvetésre, gazdasági és kutatás-fejlesztési minisztériumokra, közös tervhivatalra lenne szükségük.

A déli tagállamok válsága mögött szerinte az áll, hogy az euró adta olcsó hitelekből az infrastruktúrát és a szolgáltatásaikat fejlesztették, de nem a globális piac számára. "Nem náluk nyaral a kelet-ázsiai és az amerikai középosztály" - írta. Matolcsy szerint újraiparosításra lenne szükségük ezeknek az országoknak, de ezt az euró nem teszi lehetővé.