Elfogadták az IMF-nek is tetsző jegybanktörvényt

Varga Mihály, az IMF-fel és az EU-val folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter és Matolcsy György
Vágólapra másolva!
A parlament megszavazta a jegybanktörvény módosítását, így még a nemzetközi szervezetek jelzése alapján is bármikor elkezdődhetnek a tárgyalások a magyar kormány és az IMF-EU-kettős között. Amelyek nem lesznek egyszerűek.
Vágólapra másolva!

A parlament - a kormánypárti oldal és az ellenzékiek közül az LMP és az MSZP, valamint néhány független képviselő igen szavazataival, a Jobbik nem szavazatai ellenére - elfogadta a jegybanktörvény módosítását.

Ezzel megnyílt az út az EU-val és az IMF-fel való hiteltárgyalások előtt.

Brüsszel már jó ideje úgy nyilatkozott, hogy a részéről nincs akadálya a hivatalos egyeztetéseknek, ha a parlament megfelelő módon átírja a januárban életbe léptetett, az Európai Bizottság és az IMF által több okból is élesen kritizált jegybanktörvényt. Az IMF pedig a múlt héten tette világossá, neki is elegendő úgy módosítani a jegybanktörvényt, ahogyan a kormány tervezi. A legkritikusabb szereplő, az Európai Központi Bank is elégedettségét hangsúlyozta.

Az, hogy nyolc hónapnyi huzavona után végre elkezdődhetnek a hiteltárgyalások, nem jelenti azt, hogy azok simák is lesznek. A kormány épp a napokban állt elő két olyan húzással, amely a gördülékeny megbeszéléseket nehezíteni fogja: a jegybankra kivetett adó és a költségvetésen legalább százmilliárd forintos lyukat ütő munkahelyvédelmi akcióterv vélhetően nem nyeri el sem Brüsszel, sem Washington tetszését.

Az IMF-tárgyalások szappanopera-hosszúságú előzményeiről, a fordulatokról itt olvashat bővebben.