A pénz nem lehet akadály a 300 milliárdos csomag végrehajtásában

Vágólapra másolva!
A kormány 300 milliárdos csomagjának mindenképpen megtalálják a forrásait, bár az adóügyekért felelős államtitkár szerint egyelőre nem aktuális, hogy ezzel gond lenne. A hitelkihelyezést viszont nem adóztatják meg, mert az ártana a gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

"Mindenképpen meglesz a forrása a munkahelyvédelmi akciótervnek" - mondta Balog Ádám adóügyekért felelős államtitkár hétfőn, miután Matolcsy Györggyel és a vállalkozói szervezetekkel részt vett egy egyeztetésen.

Az államtitkár elmondta, hogy holnap benyújtják a szükséges törvénymódosításokat a parlamentnek, de csak ősszel fognak szavazni róla, így lesz idő egyeztetni a tervekről. A kormány a járulékcsökkentéssel, új kisvállalati adókkal, adminisztrációs tehercsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot és a foglalkoztatást, és az ehhez szükséges forrásokat a tranzakciós illetékből szedné be.

Többek közt a jegybank elemzői azonban úgy számoltak, hogy a tranzakciós illetékből befolyó összeg nem lesz elég a programra, így további kiigazításokra lehet szükség, hogy tartani lehessen a 2013-ra tervezett hiánycélt. Balog Ádám azt mondta, a minisztérium megfelelő bevételi forrásnak tartja a tranzakciós adóból várt 300 milliárd forintot. Szerinte nem aktuális kérdés, hogy mi van akkor, ha mégsem lesz meg a fedezet, de ha a jövőben felmerülne, akkor "mindenképp megtalálják" a szükséges forrásokat.

A kormány levélben tájékoztatta az Európai Központi Bankot a törvénytervezetről, mivel 100 milliárd forintot abból várnak a költségvetésbe, hogy megadóztatják a Magyar Nemzeti Bank kéthetes kötvényeit is. Az EKB véleményéről nincs információ, költségvetési szempontból viszont a változtatás nem problémás 2013-ban, a kérdés legfeljebb a 2014-es évre merülhet fel - mondta Balog Ádám. A jegybanknak okozott veszteséget ugyanis a központi költségvetésnek kell megtérítenie a következő évben. Vagyis ha a jegybanknak vesztesége lenne az adó megfizetése miatt 2013-ban, az a 2014-es évben ütne lyukat a költségvetésen - tehát jóval kevesebb, mint 100 milliárd bevétele lenne akkor az államnak.

Balog Ádám azt is elmondta, hogy a tranzakciós adó alól kivonják a hitelkihelyezést, mert ez egyrészt ártana a gazdaságnak, másrészt csak technikai tranzakcióról van szó. Szerinte ez 16 milliárd forintos kiesést okoz az eredeti tervekhez képest, viszont állítása szerint a költségvetési kalkulációkat már ennek figyelembevételével végezték, vagyis nem kell pótolni ezt az összeget.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára a vállalkozói szövetségek nevében nyilatkozott a sajtótájékoztatón, szerinte a járulékcsökkentéseket újabbak követhetik majd a következő években. Elmondta, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásokon elérték, hogy a jövő évre vonatkozó minimálbér-, bérkompenzáció- és járulékcsökkentési kérdéseket "szerves egységként kezelik" a kormánnyal folyó tárgyalásokon.

Balog Ádám a Portfóliónak adott interjújában azt mondta, a mikrovállalkozások tételes adózását 3-400 ezren alkalmazhatják majd, a kisvállalati adót pedig 100 ezer vállalkozás választhatja majd. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a 300 milliárd forintos költségvetési vonzat körülbelül felét (120-150 milliárd forintot) jelenti a járulékcsökkentés, a többi a két kisadó bevezetése.