Kamatot csökkentene két magyar jegybankár

Vágólapra másolva!
Már ebben a hónapban elképzelhetőnek tart egy óvatos kamatcsökkentést a monetáris tanács két tagja, akik szerint az infláció nem akadály.
Vágólapra másolva!

Az IMF-tárgyalások jövő héten esedékes indulása megteremti az alapot ahhoz, hogy a magyar jegybank még ebben a hónapban csökkentse a jelenleg 7 százalékos alapkamatot - nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek a Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testületének két tagja, Gerhardt Ferenc és Kocziszki György.

Gerhardt azt mondta, az, hogy Magyarország megkapta a tárgyalásokra az időpontot, reményt ad a javulásra. A jegybankárok pedig olyan kamatkörnyezetet szeretnének létrehozni, amely ösztönző lehet a növekedési ciklus kezdete előtt. (A kamatcsökkentés eredményeként várhatóan olcsóbban juthatnának hitelhez a gazdaság szereplői - a szerk.) A jegybankárok ugyanakkor jelezték, hogy óvatosan, fokozatosan kell végrehajtani a kamatcsökkentéseket, egy jelentősebb forintgyengülést, az euró 8-10 forintos erősödését ugyanis nem bírná el az ország.

A két jegybankár a piaci várakozásokat meghaladó júniusi 5,6 százalékos inflációt nem tartja veszélyesnek, és szerintük a pénzromlás üteme 2013 végéig a jegybank által kitűzött, az árfolyam-stabilitást jelentő 3 százalékos szintre lassulhat. Gerhardt szerint a mostani magas infláció az adóemelésekkel és a nyersanyagok drágulásával magyarázható, erre pedig tekintettel vannak a kamatdöntéseknél. Kocziszky hozzátette, szerinte az infláció mértéke nem akadályozza a kamatcsökkentést.

Azt is elmondták, nem szeretnék, hogy a monetáris tanács megosztott legyen a kamatkérdésekben. Remélik, hogy Simor András jegybankelnöknek az első kamatcsökkentés után nem kell azt nyilatkoznia, hogy szoros döntés született. Gerhardt szerint az egyhangú döntés a határozottságot és a testület erejét jelezné.