Magyarország kikerült legrizikósabb táborból

Vágólapra másolva!
A legfrissebb CDS-ranglista szerint Magyarország nem tartozik a tíz legkockázatosabb ország közé a világon. A sort Görögország vezeti, de Spanyolország is a top tízben szerepel.
Vágólapra másolva!

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül öt az euróövezet tagja a legnagyobb londoni adatszolgáltató csoport, a CMA csütörtökön ismertetett idei második negyedéves összesítése szerint.

Magyarország ugyanakkor kikerült e tízes mezőnyből. Először 2010 utolsó negyedévében szerepelt - akkori CDS-árazása alapján - a tíz legkockázatosabb adós listáján Magyarország, 2011 első negyedévében lekerült róla, majd a harmadik negyedévi összesítésben ismét visszakerült rá.

A CMA-listát a CDS-árfolyamok júniusi utolsó adatai alapján állították össze. Görögország áll az élen, és a legkockázatosabb tíz államadós között van a valutauniós országok közül Ciprus, Portugália, Írország és Spanyolország is. Ezek az eurótagállamok olyan országokkal együtt szerepelnek a legkockázatosabb tízes csoportban, mint Argentína, Pakisztán, Venezuela, Ukrajna és Egyiptom. (A CDS az államcsőd elleni biztosítás árát mutatja, minél magasabb, annál nagyobb esélyt ad a piac annak, hogy az adott ország csődbe megy, ezért az államcsőd ellen köthető biztosítás ára egyre magasabb. A CDS-árfolyam csökkenése tehát az adott ország javuló megítélését tükrözi. )

A magyar CDS-árfolyam jelenleg 500 pont körül mozog, ez az év elejéhez képest 18 százalékos csökkenésnek felel meg, az egy évvel ezelőtti árfolyamnál azonban több mint 60 százalékkal magasabb. A magyar CDS-árfolyam éppen az év elején döntött rekordot 700 bázispont felett, azóta azonban kilengésekkel ugyan, de csökkent. Az 500 bázispontos árfolyam a gyakorlatban azt jelenti, hogy tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg félmillió euró értékben kell biztosítást kötni, hogy a befektető visszakapja a pénzét, ha a magyar állam esetleg nem fizetne.