Négy részletben kapja a mentőcsomagot Spanyolország

Vágólapra másolva!
2013 júliusáig négy részletben kapja meg az összesen 100 milliárd eurós mentőcsomagot Spanyolország. Az IMF üdvözölte a szerdán bejelentett, összesen 80 milliárd euró értékű megszorítást.
Vágólapra másolva!

Összesen négy részletben juthat hozzá Madrid, illetve a spanyol bankrendszer a 100 milliárd eurós mentőcsomaghoz a holland pénzügyminisztérium honlapján közzétett iratok szerint.

Az Európai Unió ideiglenes mentőalapja, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) július 9-i keltezésű dokumentuma szerint az első 30 milliárd eurót még ebben a hónapban, a következő, legnagyobb, 45 milliárd eurós részletet november közepén, az utolsó kettő, 15-15 milliárd eurót pedig 2012 végéig, illetve 2013 júniusában kaphatja meg Spanyolország.

A dokumentum szerint az e havi 30 milliárd eurót az EFSF fogja tartalékolni, és a spanyol bankok sürgős szükségleteinek kielégítését szolgálja majd. Ezt a spanyol jegybanknak összegszerűen kell igényelnie, és az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia, a többit a kitűzött céldátumok előtt nem sokkal, közvetlenül az EFSF-től lehet majd lehívni.

A november közepére tervezett 45 milliárd eurós csomag célja a spanyol bankszektor feltőkésítése azt követően, hogy az összes pénzintézet terheléses tesztje lezárult. Az utolsó előtti, 15 milliárd eurós részlettel azokat a bankokat segítenék ki, amelyek a stresszteszten elég stabilnak mutatkoznak a fennmaradáshoz, de képtelenek állami segítség nélkül, magánforrásokból tőkéhez jutni, vagy tőkehiánnyal küzdenek és a működőképesség szélére kerültek.

A végső 15 milliárd dollárt pedig azoknak a bankoknak szánják, amelyek addig, 2013 júniusáig sem képesek a terveiknek megfelelő tőkeemelést végrehajtani. A spanyol bankmentő csomag keretében nyújtott kölcsönök lejárati ideje átlagosan 12 és fél év, egyes esetekben viszont akár 15 év is lehet.

Az irat szerint az EFSF addig folyósítja a kedvező feltételekkel nyújtott hitelt, amíg az EU végleges mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus létre nem jön, és közvetlenül is segítséget nyújthat majd a bankok feltőkésítéséhez, ha létrejön az egységes bankfelügyelet az euróövezetben.

Közben a Nemzetközi Valutaalap üdvözölte a spanyol kormány által szerdán bejelentett, újabb takarékossági intézkedéseket, amelyekkel Madrid 2015-ig további 80 milliárd eurót akar lefaragni az államháztartás hiányából. A szervezet szóvivője csütörtökön Washingtonban úgy nyilatkozott, hogy a tervezett intézkedéscsomag nehéz, de jó irányba tett lépés ahhoz, hogy Madrid tovább javítsa a spanyol államháztartás helyzetét.