A német alkotmánybírákon bukhat el a mentőcsomag

Vágólapra másolva!
Csak szeptemberben döntenek a német alkotmánybírák az új uniós mentőcsomagról, elemzők szerint a késleltetett döntés nehéz perceket hoz majd a piacokon.
Vágólapra másolva!

Szeptember 12-ig nem szavaz a német alkotmánybíróság az új eurózóna-mentőcsomagról - közölte a bíróság döntését a brit BBC hétfőn. Szakértők szerint a bíróság döntése több héten ár tartó idegességet okoz majd a piacokon, egyes elemzők szerint az alkotmánybírák késlekedése pedig csak mélyíti az eurózóna válságát.

Az alkotmánybírák ugyancsak szeptemberben szavaznak arról a szerződésről, amely elfogadása esetén kötelezné az eurózóna kormányait arra, hogy tartsák magukat a költségvetéshez.

Joachim Gauck elnök azután adott lehetőséget az alkotmánybíráknak a döntésre, hogy korábban a bírák arra kötelezték a parlamentet, hogy kérjék a jóváhagyásukat Németország szerepvállalása előtt az uniós mentőcsomagokban.

Az új uniós mentőcsomaghoz Németország 21,7 milliárd euróval járul hozzá, valamint további 168 milliárd euróra kötelezettséget vállal, vagyis az 500 milliárdos csomag működéséhez nélkülözhetetlen a német alkotmánybírák jóváhagyása.