Már hétfőn megérkezik Magyarországra az IMF-delegáció

Vágólapra másolva!
Hétfőn érkezik Budapestre az IMF-delegációt szállító gép - értesült az [origo]. A tárgyalások kedden kezdődnek, pontosan nyolc hónappal az után, hogy a kormány váratlanul az IMF-hez fordult. A magyar tárgyalódelegáció vezetője, Varga Mihály szerint ősszel születhet meg a megállapodás, és elképzelhető - ha az európai helyzet úgy alakul, hogy hozzá kell nyúlni a kerethez. Eddig a kormány mindig azt hangsúlyozta, hogy csak "elővigyázatosságról" van szó.
Vágólapra másolva!

Már hétfőn leszáll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) gépe Budapesten, hogy kedden megkezdődhessenek a tárgyalások - értesült az [origo] az egyeztetés menetét ismerő forrásból.

A nemzetgazdasági miniszter július 16-25-ig tartó szabadsága keretet ad a tárgyalások első körének is, ugyanis az a tervek szerint szintén július 25-én ér végét, ahogyan erről az IMF itt tartózkodó képviselője a múlt héten nyilatkozott.

A magyar tárgyalódelegációban ugyanakkor hivatalosan nincs benne Matolcsy: a háromfős testületet Varga Mihály, tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter vezeti, tag még Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára.

Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy az Atanasziosz Arvanitisz és a Barbara Kauffmann vezette IMF-küldöttséggel kedden megkezdődnek a tárgyalások napra pontosan nyolc hónappal az után, hogy a kormány bejelentette, új típusú együttműködésről kezd tárgyalásokat, de hogy mikor kerül pecsét a megállapodásra, nem tudni.

Az első tárgyalási fordulón elképzelhető, hogy csak amolyan bemelegítő beszélgetéseket folytatnak a felek, és egyeztetik a következő forduló időpontját, amely a Brüsszelben augusztusban esedékes nagy szabadságolások miatt ősszel lehet. "Innentől kezdődik az izgalmas része. Nem lesz ez sétagalopp. Nem lesz piros szőnyeg kiterítve, és az, hogy itt írják alá" - mondta Varga Mihály a múlt héten a tárgyalásokról.

Varga Mihály vasárnap este azt monda a Hír TV-nek, hogy szerinte ősszel születik meg a megállapodás, londoni elemzők nem sokkal korábban azt közölték, hogy elhúzódó tárgyalásokra számítanak, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint pedig akár decemberig is elhúzódhatnak az egyeztetések az IMF-fel és az EU-val, szerinte a kormánynak sem érdeke a gyors megállapodás, és az IMF sem fogja siettetni.

Ha minden vitás pontot lezár a három oldal, akkor egy formalitás lesz hátra: a nemzetgazdasági miniszter és a jegybankelnök aláírásával szándéklevelet kell küldeni Washingtonba és Brüsszelbe. Ez tartalmazza a pontos kérést, és azt, hogy a segítségért cserébe Magyarország mit vállal, mit kérhet számon a két hitelnyújtó szervezet.

Varga Mihály vasárnap este azt mondta a Hír TV-nek, hogy azért van szükség az IMF-védőhálóra, mert Európában kavarog minden, és most nagyon nehéz megmondani, hogy jövőre meglesz-e a piacon az az 5-6 milliárd eurós finanszírozási forrás, amely Magyarországnak ahhoz kell, hogy például vissza tudja fizetni a lejáró, korábbi IMF-adósságot. "Ha a piaci forrás meglesz, akkor nincs szükség az új hitelre, ha nem lesz meg, akkor hozzá kell esetleg nyúlnunk a kerethez" - fogalmazott a tárca nélküli miniszter. Varga Mihály korábban azt mondta, hogy a hitelmegállapodás értéke közel lesz a piac által várt 15 milliárd euróhoz.

Csütörtökön az IMF közölte, hogy a valutaalap készenléti hitelmegállapodásról fog tárgyalni a magyar kormánnyal. Ugyanakkor tudomásul veszik, hogy a magyar kormány a készenléti hitelmegállapodást elővigyázatossági hitel gyanánt fogja kezelni. Az "elővigyázatosság" az IMF - és következésképp a pénzt társító EU - szótárában nem hitelfajtát jelent: ez a kifejezés a hitel felhasználásának módját jelzi, azt, hogy a hitelt kapó ország számára a hitelkeret, magyarán a pénz rendelkezésre áll, de azt nem használja fel.

Vitás kérdések

Varga a tárgyalás során esetleg felmerülő témák között említette az ingatlanadó, illetve a vagyonadó kérdéskörét. Varga szerint ebben a kormány nem enged majd. A magyar delegáció vezetője arra számít, hogy a tranzakciós adóról vita lesz a tárgyalásokon."El fogjuk mondani az álláspontunkat, elmondjuk, hogy nem költségvetés-technikai kérdésről van szó" - mondta a miniszter. Hozzátette, arról van szó, hogy a jegybank független intézmény, maga dönti el, hogyan fizeti be ezt az adót, áthárítja-e a partnereire, vagy nem.

A Hvg.hu birtokába került egy bizottsági dokumentum, amely tételesen felsorolja, mit kérhet az EU-IMF a 10-15 milliárd eurós hitelkeret-megállapodás megkötéséért. Olyan tételek szerepelnek benne, mint az alacsony jövedelműek adóterheinek mérséklése, az ingatlanadó bevezetése vagy a még állami kézben lévő tömegközlekedési és energetikai vállalatok privatizációja.

Kövér László házelnök ugyanakkor vasárnap este egy tévéinterjúban arról beszélt, hogy a kormány nem hagyja majd magát megzsarolni a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalásokon.