Több magyar bankot akar Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalásokat folytatott a Magyar Kereskedelmi Iparkamara tagjaival, Németh Lászlóné és Parragh László a MKIK elnöke
Vágólapra másolva!
A kormány új gazdasági modelljének elemeit sorolta fel Orbán Viktor miniszterelnök a MKIK rendkívüli ülése előtti sajtótájékoztatón. Idetartozik szerinte a közszolgáltató cégek nonprofit alapúvá tétele vagy az, hogy egy olyan új bankrendszert alakítana ki Magyarországon, amelyben a bankok ötven százaléka magyar kézben van.
Vágólapra másolva!

"2010-ben ahhoz a gondolkodásmódhoz tértünk vissza, amit 2002-ben abbahagytunk, a vállalkozói világgal történő együttműködés politikájához" - mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) keddi rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatón, amelyen az elnökségi tagok mellett még Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter és Szathmáry Kristóf belgazdasági államtitkár is részt vett.

A piacgazdaság szétment

"Egy új gazdasági rendszer megvalósítását tűztük ki célul, ami jelentős ambíció" - mondta Orbán Viktor, aki úgy véli, hogy a szociális piacgazdasági modell szétment Nyugaton. "Az EU reménytelen utóvédharcot folytat, hogy megmentse azt a modellt, ami nem működik" - fogalmazott Orbán.

A kormányfő szerint az új gazdaságpolitika elemeit eleinte támadások érték, majd azok lassan átmentek az európai gazdasági politikai eszköztárba. Itt példaként a bankadót, a válságadót, a kétpilléres irányba eltolódó nyugdíjrendszert és a tranzakciós adót említette.

Felsorolta az új gazdasági modell elemeit is a miniszterelnök. Ezek között egyrészt a munkát támogató adórendszert, a családi alapú adózást, a munkát terhelő állami bevételek forgalmi adókkal történő kiváltását, az adósságtermelő rendszerek átszervezését említette.

Új bankrendszer

A rendszerhez tartozik még, hogy állami nyugdíjrendszert építenek az állam által kötelezően kirótt bevételekből, valamint azt, hogy a szociális ellátás a munkán keresztül történik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök és Parragh László, az iparkamara elnöke a sajtótájékoztatón

További elem Orbán szerint a kötelező kamarai tagság, az újraiparosítás (mint például a Rába nemzeti kézbe vétele), de a keleti nyitás és 2014 után az európai uniós források felhasználásának új rendje is. Idetartozik még szerinte a közszolgáltató cégek nonprofit alapúvá tétele is.

Orbán beszélt arról is, hogy egy olyan új bankrendszert szeretne kialakítani Magyarországon, ahol a bankok ötven százaléka magyar kézben van. Úgy véli, hogy ez unikális lenne Közép-Európában, arról azonban nem beszélt, hogy ezt milyen lépésekkel kívánja elérni.