Fizettek Németország hitelezői, hogy odaadhassák a pénzüket

Vágólapra másolva!
Szerdán először fordult elő, hogy egy német államkötvény-aukción negatív hozammal keltek el a kétéves papírok - számolt be internetes oldalán a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Ez azt jelenti, hogy a befektetők nemhogy nem kértek kamatot, de hajlandóak voltak fizetni azért, hogy két évig a német államnál parkoltathassák a pénzüket - jelenleg ennyire biztonságos befektetésnek tartják a német állampapírt a többi európai országéhoz képest.

A szerdai aukción 4,17 milliárd eurónyi kötvényt értékesítettek, a kereslet január óta a legerősebb volt, az átlaghozam mínusz 0,06 százalék lett. A másodpiacon már korábban is előfordult, hogy negatív hozamígérettel cseréltek gazdát a papírok.

A piaci pesszimizmus mögött vélhetően Angela Merkel német kancellár egy nyilatkozata áll, melyben ugyan összességében optimistán beszélt a szorosabb európai egység projektjéről, de megjegyezte, az "nem áll olyan jól, hogy biztosra vehessük, minden jól fog elsülni".

A német államkötvények népszerűségével ellentétben az adósságproblémával küzdő Olaszország és Spanyolország kötvényhozamai tovább emelkedtek. A spanyolok csütörtökön kritikus aukció elé néznek.