Az adóhivatal megmondja, mennyivel tartozunk neki

Vágólapra másolva!
Holnaptól, július 20-tól az adóhivatal levelet küld annak, akinek az adófolyó-számláján legalább ezer forintnyi túlfizetést vagy elmaradást lát. Aki levelet kap, még egyeztethet a hatósággal.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július 20-tól megkezdi a folyószámla-kivonatok és késedelmipótlék-értesítők kiküldését - közölte az adóhivatal. Az adóhatóság - mint "adófolyószámla-vezető" - október 31-ig tájékoztatja azokat az adózókat, akiknek több mint ezer forint eltérés mutatkozik az egyenlegében, és azokat, akiknek a terhére 2011. adóévre késedelmi pótlékot számított fel.

Az adóhatóság tájékoztatja az adózókat a folyószámlájukon könyvelt adatokról. Eltérés, probléma esetén egyeztetési lehetőséget is biztosít. Akár pénzt is lehet spórolni úgy, hogy a tartozás sorsát a lehető leghamarabb rendezi az adózó, hiszen az adófolyószámlán napról-napra számítódik a jegybanki alapkamat duplájával ketyegő késedelmi pótlék.

Folyószámla-kivonatot csak az fog kapni, aki több mint ezer forinttal tartozik, vagy akinek több mint ezer forint túlfizetése van. Késedelmipótlék-értesítőt pedig csak az találhat majd a postaládájában, akinek 2011. évre - aki fizetési kötelezettségét nem vagy késedelmesen teljesítette, s emiatt - késedelmi pótléka keletkezett. (Mindkét esetben az irányadó időpont az adófolyószámla 2011. december 31-ei állapota.) Az elektronikus bevallók sem kapnak postai értesítést az adóhatóságnál fennálló esetleges tartozásaikról, vagy túlfizetéseikről. Ők az ügyfélkapus regisztrációt követően a netes felületen folyamatosan nyomon követhetik adófolyószámlájuk alakulását. Augusztus 6-tól pedig már megtekinthetik a megelőző évre vonatkozó késedelmipótlék-levezetésüket is.

Tavaly 1 millió 460 ezer adófolyószámláról küldött ki folyószámla kivonatot és/vagy pótlékértesítőt az adóhatóság, 900 ezerről azért nem, mert a folyószámla gazdája elektronikus bevalló volt. Vagyis 2011-ben az adófolyószámlák negyedénél volt ezer forintot elérő "egyenlőtlenség", vagy számítódott rajta késedelmi pótlék.

A kivonat, és/vagy a pótlékértesítő átvételét követően célszerű a magánszemélyeknek vagy gazdálkodóknak saját nyilvántartásuk adataival tételesen összevetni. Ha az egyeztetést követően valaki eltérést tapasztal, észrevételt tehet személyesen az ügyfélszolgálatokon, vagy írásban, amelyhez az adóhatóság honlapjáról letölthető "Folyószámla-kivonatra észrevétel" elnevezésű nyomtatvány nyújt segítséget.