Gyanakodva méregetik a befektetők Spanyolországot

Vágólapra másolva!
A korábbinál nagyobb kamattal tudta csak eladni állampapírjait Spanyolország. Ez azt jelzi, hogy a befektetők továbbra is aggódnak a spanyol pénzügyi helyzet miatt.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült túl fényesen Spanyolország legújabb kötvénykibocsátása. Magasabb hozamokat kellett ajánlania az állampapírok után, mint a legutóbbi alkalommal: az ötéves futamidejű kötvényekre az átlaghozam 6,46 százalék volt a múlt havi 6,07 százalékkal szemben, a hét évre szóló papírokra pedig 6,7 százalék a múltkori 4,83 százalék után - írja a BBC.

Júniusban még 3,4-szeres túljegyzés volt a spanyol papírokra, most azonban csak 2,1-szeres volt a túljelentkezés. Ez és a magasabb hozamok azt mutatják, hogy a pénzügyi befektetők továbbra is kétségesnek látják azt, hogy Spanyolország képes lesz-e rendbe tenni pénzügyeit.

A spanyol kormány a múlt hónapban jelentette be, hogy pénzügyi segítséget kér az eurózóna országaitól bankrendszerének megmentésére. Ez egy százmilliárd eurós csomagot jelent, amelyet az euróövezet országainak vezetői már jóváhagytak, bár Németországban épp csütörtökön szavaznak róla a törvényhozás tagjai is.