Százmilliárddal menti meg az unió a spanyol bankokat

Vágólapra másolva!
Megállapodtak az eurózóna pénzügyminiszterei a spanyol bankrendszer feltőkésítését szolgáló 100 milliárdos mentőcsomagról. A ténylegesen felhasználandó összeg megállapításához még a bankrendszer részletes auditjára van szükség. Az államháztartást stabilizáló megszorító intézkedésekkel szemben százezer tüntető vonult utcára Madridban.
Vágólapra másolva!

Az eurózóna pénzügyminiszterei elfogadták a spanyol bankok megmentését célzó 100 milliárd eurós mentőcsomagot. A pontos összeget előreláthatólag szeptemberben határozzák meg - közölte a Reuters.

A pénzügyminiszterek a pénteken tartott konferenciahíváson meghatározták a segítségnyújtás kereteit és feltételeit is, de a felhasználható összeget egyelőre nem határozták meg pontosan, azt a spanyol bankrendszer auditjához kötik. "A pénzt nem fogjuk rögtön folyósítani, mert az egyes bankok vizsgálata még tart" - mondta a luxemburgi pénzügyminiszter, Luc Frieden. A mentőcsomag folyósítása 2013 végéig tart.

Forrás: AFP/Dominique Faget

A megállapodás szerint a spanyol bankrendszer 90 százalékát kitevő 14 bankcsoport auditjára kerül sor. A részletes vizsgálatról szóló jelentés szeptember második felére készül el. Egy korábbi független elemzés szerint a spanyol bankszektornak 62 milliárd euróra van szüksége. A spanyol kormány az első körben 30 milliárd euró azonnali segélyre számít a korábban államilag kisegített bankok feltőkésítésére.

A segítségnyújtáshoz szükséges összeg az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközön (EFSF) keresztül áll majd rendelkezésre. A 2010-ben felállított segítségnyújtási séma 440 milliárd eurós keretéből így további 250 milliárd használható még fel. Spanyolország az eurózóna negyedik állama Görögország, Írország és Portugália után, amelyik az EFSF segítségére szorult. Amennyiben szeptemberben feláll az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), az átveszi a spanyol bankrendszer feltőkésítésének feladatát.

Forrás: AFP
Tízezrek tüntettek csütörtökön a megszorítások ellen Madridban

A banki mentőcsomag és a legújabb megszorító intézkedések azt a célt szolgálják, hogy elkerülhető legyen egy teljes szanálás, amit az eurózóna nem valószínűleg nem bírna ki.

A spanyol törvényhozás csütörtökön 65 milliárd eurós megszorító csomagot fogadott el. Mariano Rajoy konzervatív kormányának célja, hogy a jelenlegi 8,9 százalékos államháztartási hiány 2014-re a maastrichti kritériumoknak megfelelő 3 százalékos határ alá kerüljön.

A megszorító intézkedésekkel szemben több, mint 80 spanyol városban került sor tüntetésre - írja a Frankfurter Allgameine Zeitung internetes kiadása. A tüntetéseket a CCOO és az UGT nevű szakszervezeti konföderáció szervezte. Csak Madridban százezren, köztük rendőrök, bírók, közalkalmazottak vonultak az utcára csütörtök este. A spanyol rendőrség gumilövedéket is bevetett a tömeg oszlatásához. Az összecsapásokban hatan sérültek meg és hét tüntetőt vettek őrizetbe péntek hajnalban.