Zuhanó lejjel küzdenek a románok

Vágólapra másolva!
Újabb történelmi mélypontra jutott pénteken a román lej az euróval és a dollárral szemben egyaránt a belpolitikai válság miatt.
Vágólapra másolva!

A román központi bank pénteken 4,5848 lejben állapította meg egy euró árát, a dollárét pedig 3,7438 lejben. A bankközi piacon pénteken kora délután folytatódott a lej mélyrepülése, így újabb negatív rekordot döntött az euróval szemben, amelyért 4,6 lejt is megadtak.

Az elmúlt három hétben a román fizetőeszköz jelentős mértékben, csaknem 3 százalékkal gyengült az euróval szemben, és 6,1 százalékkal a tavalyi év végéhez képest. 2011 végén ugyanis az eurót 4,3197 lejes árfolyamon jegyezte a központi bank. A dollárral szemben a lej több mint 12 százalékkal gyengült, hiszen 2011 végén egy dollár 3,3393 lejbe került.

A Mediafax hírügynökség piaci forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a lej újabb romlásának egyik oka a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottságának bejelentése, amely megállapította, hogy Victor Ponta miniszterelnök plágiumot követett el 2003-ban doktori dolgozata megírásakor.

A lej e bejelentést követően kezdett látványosan gyengülni, a bankközi piacon az euró árfolyama a 4,5900 lejt is elérte.

A román fizetőeszköz július 13-án, pénteken is történelmi mélypontra került, már akkor is a belpolitikai bizonytalanságok miatt.

Romániában július eleje, Traian Basescu államfőnek a hivatalából való felfüggesztése óta tart a belpolitikai válság. Basescu leváltásáról jövő vasárnap rendeznek népszavazást Romániában.