Megfúrhatja a versenyhivatal a kormány nagy dinnyealkuját

Vágólapra másolva!
Nem kérték ki a Gazdasági Versenyhivatal véleményét a kormány és a dinnyeszövetség által kialkudott, egységes magyar dinnyeárról - írja a Népszabadság. Bár az alku a magyar dinnyetermelők érdekében született, a lap szerint a hivatal kartellgyanú miatt indíthat vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

Információt gyűjt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arról a kormány által beharangozott megállapodásról, amely alapján a nagy hipermarketek közös árat szabtak meg a magyar dinnyének - írja a Népszabadság. A dinnyealku keretében az áruházláncok vállalták, hogy július végéig csak magyar dinnyét forgalmaznak, és egyikük sem adja azt kilónként 99 forintnál olcsóbban. A lap szerint ez a megállapodás azonban lényegét tekintve "egy izmos árkartellnek tűnik", és ez felkeltette a versenyhivatal figyelmét is.

A Magyar Dinnyeszövetség (MDSZ) elnöke, Simonka György fideszes képviselő és Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár által kezdeményezett, a multinacionális kereskedelmi láncok és az MDSZ között született megállapodásba ott csúszhatott hiba, hogy arról nem kérték ki előzetesen a GVH véleményét. A Népszabadság szerint a versenyhivatal hivatalos vizsgálatot még nem indított az ügyben, de már információkat gyűjt a megállapodásról, és később dönti el, hogy hivatalos síkra tereli-e az ügyet.

A lap emlékeztet: a GVH korábban már több hasonló, szakmai, termelői szervezetek által ajánlott "piacvédő" ár kapcsán is igen keményen lépett fel, s az sem jelentett mentséget, hogy állami szerv kényszerítette ki az elfogadását a piaci szereplőkből.