A hátuk mögött akarják tudni az IMF-et a románok

Vágólapra másolva!
Románia újabb kétéves elővigyázatossági típusú hitelszerződést akar kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a 2013 és 2015 közötti időszakra - közölte Florin Georgescu román pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter - aki egyben miniszterelnök-helyettes a Victor Ponta vezette román kormányban - szerdán a bukaresti kabinet ülése után bejelentette: a kormány újabb kétéves szerződést kötne az IMF-fel, ami a jelenleg érvényben lévő hitelmegállapodáshoz hasonlítana, vagyis elővigyázatossági típusú lenne. Ez azt jelenti, hogy Románia csak váratlan válsághelyzet esetében nyúlna a hitelkerethez.

Georgescu szerint még túl korai a hitelkeret nagyságáról beszélni, a fontos az, hogy megszületett ez a középtávú stratégiai döntés. Hozzátette: nagy valószínűség szerint az új szerződés is két évre szól majd. Kedden Victor Ponta miniszterelnök is jelezte, hogy folytatni szeretné Bukarest együttműködését az IMF-fel, és újabb elővigyázatossági hitelszerződés megkötésére számít.

A jövő év tavaszán jár le az 5,4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági hitelszerződés, amelyet Románia az IMF szervezésében kötött meg. Ez a második szerződés volt Románia számára, miután 2009-ben 20 milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodást kötött az IMF irányítása alatt.

A valutaalap küldöttsége várhatóan július végén érkezik Bukarestbe a soron következő felülvizsgálati látogatásra. Georgescu bejelentette, hogy Románia teljesítette az első félévben a nemzetközi hitelezőivel szemben vállalt kötelezettségeit, így biztosan teljesíteni tudja az idei évre tervezett 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt. Hozzátette: az első félévben a közberuházások 5 százalékkal nőttek a tavalyi hasonló időszakhoz képest, és sikerült beilleszkedni a közszféra bérezésére tervezett költségvetési keretbe is.

A román kormány szerdai ülésén jóváhagyta a román posta 20 százalékos részvénycsomagjának privatizálásáról szóló törvénytervezetet is. E szerint a 20 százalékos csomagot tőkeemelés révén egy stratégiai befektetőnek juttatják, így a román állam tulajdonrésze a jelenlegi 75 százalékról 55 százalékra csökken, azonban továbbra is többségi állami tulajdonban marad a vállalat. Az állami vállalatok privatizációja szintén a nemzetközi hitelezőkkel szemben vállalt kötelezettségek közé tartozik.