Duzzadó válság szorongatja a világcégeket

Vágólapra másolva!
Európa húzza le a világ cégeit, erre panaszkodik az amerikai pénzügyminiszter is. A kilátások romlanak, egy cégvezető szerint "nem látni a fényt az alagút végén".
Vágólapra másolva!

A világ vezető cégeit is szorongatja az európai adósságválság, erről közölt összeállítást a Wall Street Journal csütörtöki száma, miután egyre több világcég második negyedéves gyorsjelentése jelent meg. Az amerikai üzleti napilap online változatán is elérhető cikk szerint a válsággal együtt járó munkanélküliség, jövedelemcsökkenés és bizonytalanság jókora csökkenést hozott számos multi bevételeiben, csökkentve a globális profitot.

A spanyol telekomóriás, a Telefónica szerdán jelentette be, hogy miután második negyedéves nyeresége 14 százalékkal esett, az év további részére felfüggeszti osztalékfizetési tervét. "Nem látom a fényt az alagút végén" - mondta a Scania teherautógyár vezérigazgatója, Leif Östling is, aki szintén szerdán jelezte, hogy 40 százalékkal esik cége nyeresége.

A Ford második negyedéves jelentéséből pedig az derül ki, hogy 57 százalékot zuhant a cég bevétele, elsősorban azért, mert 404 millió dollárral a tervezettnél kevesebb pénzük jött be Európából, de gondokkal küzd a PSA Peugeot is. (Autóipari elemzésünket itt találja.)

A WSJ arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Unió 27 országa egyben a világ legnagyobb gazdasági tömbje. A Deutsche Bank egyik vezető amerikai elemzője, David Bianco pedig úgy becsüli, hogy az S&P500-as listán jegyzett vállalatok nyereségének és bevételének 17 százaléka származik Európából (Az S&P listáján többségében amerikai, tőzsdén jegyzett óriáscégek szerepelnek).

Az európai válság az amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner szerint "a legnagyobb kockázat" az Amerikai Egyesült Államok gazdaságára.