IMF: Megszorítás kell a jóléthez

IMF, hanos Arvanitis, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetője
Vágólapra másolva!
Az elmúlt bő egy hétben Magyarországon tartózkodó IMF-delegáció értékelése szerint újabb megszorításra lesz szükség 2013-ban, mert csak így lesz tartható a költségvetés tervezett hiánya. Közben viszont végre kell hajtani a Széll Kálmán-tervet és más reformokat, mert csak így lehet elérni a növekedést és a jólétet.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaságot több, összefüggő kihívássorozat éri, köztük az állam és a lakosság eladósodása, a bankok mérlegének feszessége, a gyenge piaci bizalom és a megemelkedett kockázati várakozások - így értékelte a gazdaság állapotát Tanosz Arvanitisz, a Magyarországra látogató IMF-delegáció vezetője csütörtök este kiadott közleményében.

Az IMF és az Európai Bizottság július 17. és 25. között tartózkodott Magyarországon azért, hogy feltérképezze a gazdaság állapotát. Konkrét javaslatokat a hiteltárgyalások ebben a szakaszában még nem tettek, csak a területeket világították meg.

A valutaalapi értékelés szerint 2012-ben visszaesik a magyar gazdaság teljesítménye, és 2013-ben is csak lassan tud majd növekedni. A távolabbi növekedési kilátásokat rontja a magánbefektetések és a munkaerőpiaci aktivitás történelmileg alacsony szintje - olvasható a közleményben. Jövőre újabb kiigazításokra lesz szükség, hogy a kormány el tudja érni a deficitcélt, és az államadósság csökkenő pályára álljon.

Az IMF a közlemény szerint örül annak, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési egyensúly fenntartásában, de ezt nem átmeneti adóváltozásokkal, hanem kiegyenlítettebben kell elérni. "Egy kisebb és sokkal hatékonyabb állam erős és kiszámítható politikával jobban támogatná a magánszektor-vezérelte növekedést, és csökkentené az adóterhelést" - írta az IMF.

Az IMF szerint rövid távon meg kell őrizni a gazdaság és a pénzügyek stabilitását, eközben viszont meg kell alapozni a hosszú távú, fenntartható növekedést is, ami az életszínvonal emelkedéséhez nélkülözhetetlen. Arvanitisz szerint ehhez az üzleti környezetet kell javítani, visszaállítani a pénzügyi szektor épségét, és végrehajtani az eredeti Széll Kálmán-tervbe foglalt strukturális reformokat. Külön megemlítette a közlemény a bankszektort, amely rendbetétele nélkül az IMF szerint nem lesz növekedés.

Az IMF megreformálná a veszteségeket termelő állami vállalatokat is, kiemelve a közlekedési társaságokat (BKV, MÁV, Volán-cégek). Szerintük nincs szükség az állam részvételére, inkább a szabályozói szerepbe kellene visszavonulnia az államnak. Az IMF ezen kívül növelné a versenyt, és bátorítaná a munkaerőpiaci részvételt.