Nem olyan nagy kedvvel adtak pénzt a kormánynak a befektetők

Vágólapra másolva!
45 milliárd forintnyi hitelt kapott a kormány a befektetőktől 3, 5 és 10 évre, de nem volt olyan fergeteges siker az aukción, mint az elmúlt néhány hétben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek felfokozott érdeklődésének nyoma sem volt a mai állampapír-aukción.

Az Államadósság Kezelő Központ három-, öt- és tízéves papírokat akart eladni a befektetőknek. A hároméves állampapírból 20 milliárdnyit akartak értékesíteni, de olyan kicsi volt a kereslet, hogy csak 15 milliárdnyit tudott kibocsátani az ÁKK.

Az ötéves papírból elment a tervezett mennyiség, az is 15 milliárd volt. A tízéves állampapírból viszont a reméltnél többet, 11 helyett úgyszintén 15 milliárd forintot sikerült eladni, ennyi kölcsönt kapott az állam tíz évre.

A kialakult átlaghozamok kicsit kisebbek a két héttel ezelőtti aukción elértnél, 7,36-7,6 százalék közötti kamatért kapott hitelt a kormány három, öt és tíz évre. De a tegnapi, a másodpiacon levő hozamokhoz képest némi emelkedés ment végbe.

A csütörtöki aukció gyengébb volt az eddigieknél, de ennek nincs különösebb magyarspecifikus oka. A mostani piaci hangulatban ez volt a reális. A befektetők óvatosabbak részben az eurózóna problémái miatt, ráadásul nyár van, amikor eleve kevésbé aktívak a befektetők - mondta Reseterits József, a Raiffeisen állampapír-kereskedője. Szerinte az IMF-tárgyalások nem játszottak szerepet abban, hogy gyengébb lett az aukció. "Arra nem lehetett számítani, hogy a mostani látogatáskor megegyeznek a felek, és kell még egyeztetés a továbbiakban. Ezzel pedig a befektetők is számoltak" - fogalmazott a szakember, aki azt is elmondta, a piaci hozamokhoz képest az aukción bekövetkezett hozamemelkedés nem jelentős.