Kínai beszállítója lopta meg a Volkswagent a Handelsblatt szerint

Vágólapra másolva!
Az EA 111 típusú motort másolta le egy kínai cég, ezeket a Volkswagen Polókban és Golfokban használják - írja a Handelsblatt. A német üzleti lap szerint már áll is a kínaiak gyártósora.
Vágólapra másolva!

Jogtalanul használja fel a Volkswagen csoport (VW) technológiáját a német autógyártó egyik kínai partnere, a First Automotive Works (FAW), a cég a VW gyártmányaival szinte teljesen megegyező motorokat és sebességváltókat kíván gyártani saját modelljeihez - írta pénteken a Handelsblatt.

A német üzleti lap beszámolójára reagálva a VW egy szóvivője csupán annyit közölt, hogy "vizsgálják a tényállást".

A Handelsblatt szerint a német autógyártóval csaknem 30 éve együttműködő FAW lemásolta az EA 111 típusú motort, amelyet a Volkswagen Golf és Polo modellben használnak.

A kínaiak mindössze annyit módosítottak a konstrukción, hogy néhány milliméterrel növelték a hengerek közötti távolságot. A VW vezetői már 2010 végén megtudták, hogy a FAW a technológia másolásával próbálkozik, és amikor ezt szóvá tették a kínai vállalat vezetőinél, azt a választ kapták, hogy csak egy fejlesztő mérnök hibájáról van szó, a munkatárs "valamit félreértett", de "nagyon meg is szidták érte".

Ugyanakkor a Handelsblatt információi szerint a FAW időközben felépített egy üzemet, ahol jelenleg futtatják fel az illegálisan átvett német eljárás szerint készülő motor gyártását. Ráadásul az utóbbi hetekben kiderült, hogy a FAW ajánlatokat kért be a MQ 200 típusú VW-sebességváltó gyártásában közreműködő beszállítóktól. A német cég Kínában dolgozó menedzsereinek gyanúja szerint a FAW arra készül, hogy a sebességváltó másolatát a Besturn B50 nevű saját modelljében alkalmazza. A kocsit az orosz piacra szánják, ahol egyebek mellett a Volkswagen és a Skoda márkákkal versenyez majd a vásárlókért - írta a Handelsblatt.