Kiábrándító környezetben küszködik Magyarország

Vágólapra másolva!
A londoni Capital Economics úgy számol, hogy  a magyar gazdaság 0,8 százalékkal esett vissza a második negyedévben.
Vágólapra másolva!

Növekedési szempontból valószínűleg kiábrándító második negyedéven vannak túl a közép- és kelet-európai gazdaságok - vélekedik új helyzetértékeléseikben a londoni Capital Economics, recessziót jósolva a magyar gazdaságban.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, befektetőknek összeállított negyedéves térségi áttekintése szerint az euróövezet mélyülő problémáit az eddigi adatok alapján az elmúlt negyedévben is megszenvedték Európa felzárkózó gazdaságai, amelyek teljesítménye valószínűleg tovább gyengült a júniussal zárult három hónapban.

A ház előrejelzése szerint az erősen nyitott cseh és magyar gazdaság tovább süllyedt a recesszióba a gyengülő külső kereslet és a hazai költségvetési szigor együttes hatására.

A Capital Economics londoni közgazdászai közölték: az általuk figyelembe vett, a magyar gazdasági ciklussal együtt haladó jelzőszámok alapján a ház a második negyedévre 0,8 százalék körüli éves összevetésű visszaesést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A GKI Gazdaságkutató hétfőn hozta nyilvánosságra előrejelzését. Az intézet éves szinten 1,5 százalékos magyar recesszióval számol.