Jegybanki hírek mozgatják a héten a forintot

Vágólapra másolva!
Két fontos jegybanki bejelentés mozgatja majd a forint árfolyamát július utolsó hetében. Az Európai Központi Bank kamatdöntő ülés tart, így az EKB elnöke beszélni fog a válságkezelésről is. A FED is meghatározza az alapkamatot és az amerikai munkaerőpiacról is megjelenik egy fontos adatsor.
Vágólapra másolva!

Az euró árfolyamát, amely pénteken tavaly szeptember óta nem látott mélységben, 280 közelében is megfordult, a következő napokban várhatóan a nemzetközi hangulat - közelebbről a két meghatározó jegybank, az Európai Központi Bank (EKB) és a Fed - fogja befolyásolni. Bár a forint egyre erősödik az euróval szemben, a gyors hét végi erősödés után a szakemberek nem zárják ki egy kisebb korrekció lehetőségét sem, aminek eredményeként - első körben - 284 forintig drágulhat az euró.

Beszél majd Draghi

Mario Draghi EKB-elnök, akinek múlt heti nyilatkozatai nagy szerepet játszottak abban, hogy az euró/dollár árfolyam elmozdult a kétéves mélypont környékéről, hétfőn Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszterrel találkozik. Draghi a hírek szerint szövetségeseket keres ahhoz a programhoz, amelyben az elnök tervei szerint az EKB közvetlen kötvényvásárlással segítené az adósságválsággal küzdő eurózóna-tagállamokat, és amelyet Európa legerősebb héjája, Jens Weidmann Bundesbank-elnök határozottan ellenez.

Az EKB csütörtökön tartja kamatdöntő ülését, amely után Draghi elárulhatja, milyen jegybanki lépések várhatók annak érdekében, hogy az alacsony irányadó kamat hatása az állampapírpiacon is érvényesülhessen.

Megszólal Bernanke

A frankfurti bejelentés előtt, magyar idő szerint szerda este az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed is befejezi kétnapos ülését, amelynek végén Ben Bernanke elnök is meglepheti a piacot. Az amerikai monetáris politika döntéshozói a munkaerőpiaci helyzetet kísérik kitüntetett figyelemmel.

Innen a legfontosabb júliusi adatsor viszont csak pénteken fut be: a washingtoni munkaügyi minisztérium augusztus 3-án teszi közzé, hogy az év hetedik hónapjában hogyan változott az álláshelyek száma a nem mezőgazdasági szektorokban. A piac a júniusi 80 ezernél valamivel nagyobb 100 ezres bővülésre számít, ami azonban még mindig kevés ahhoz, hogy a - jelenleg 8,2 százalékos - munkanélküliségi rátát lefelé mozdítsa.