Világbajnoki harmadik lett a forint idén

Vágólapra másolva!
Bár júliusban gyengén szerepelt a feltörekvő piaci devizák versenyében a forint, az év elejéhez mérve a harmadik legjobb lett a világon. Csak a chilei és a kolumbiaia peso verte meg. A legrosszabbul a román lej szerepelt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban éves csúcsát érte el a forint, az euró jegyzése 277-278 forintos szinteken is mozgott. Bár a hónap utolsó kereskedési napján, kedden délután már 280 forint felett volt, az év elejéhez képest jelentősen erősödött. (Az idei csúcsait sorra döntő forint ereje azonban törékeny a kockázatok miatt.)

A Bloomberg hírügynökség 25 feltörekvő piaci deviza teljesítményét mérő rangsorában a forint január óta 12,33 százalékkal erősödött az euróval szemben kedd délutánig, ezzel a harmadik legjobb teljesítményt mondhatta magáénak. Előtte végzett - magyar szemmel nézve - két egzotikus deviza: a kolumbiai peso 13,86 százalékos pluszt halmozott fel, a chile peso pedig 13,4 százalékkal erősödött. A magyar deviza teljesítményéhez hozzájárult, hogy pont az év elején került korábban soha nem látott mélységbe az euróval szemben, akkor ugyanis 320 forint felett is járt az árfolyam.

A lista szerint a felmérésben szereplő devizák többsége erősödött, a 25 pénzből 22 ért el erősödést január elejéhez képest, csupán hárman voltak, amelyek veszteséget könyveltek el. Utóbbiak közül kettő szintén dél-amerikai, az argentin peso 1,3, a brazil reál 4,5 százalékkal gyengült. A legrosszabbul pedig az elmúlt hetekben a belpolitikai válság miatt soha nem látott mélységbe zuhanó román lej teljesített, árfolyama 5,6 százalékkal csökkent az idén.

Feltörekvő devizák hét hónapos ranglistája


Forrás: Bloomberg

A forint július végére érte el éves csúcsát, de a havi teljesítményével csak a mezőny hátsó felében kapott helyet. A Bloomberg összesítése szerint júliusban is a chilei peso lett a legjobb, közel 7 százalékos plusszal. Mögötte az izlandi korona és a szingapúri dollár állt, előbbi 6,5, utóbbi 4,6 százalékkal erősödött. Érdekesség, hogy júliusban egyik deviza sem gyengült, a legrosszabbul szereplő cseh korona és brazil reál is 0,8 és 0,7 százalékos többletet.

Feltörekvő devizák júliusi ranglistája


Forrás: Bloomberg

A forint idei teljesítménye, az euró árfolyamának 40 forintos csökkenése látványos, ám ha az MNB által számolt első hat hónapban mért konkrét átlagárfolyamot nézzük, kiderül, hogy korábban soha nem volt ilyen drága az euró.