Vágólapra másolva!
A bankválság, a növekedési kilátások, a fogyasztás és több gazdasági mutató mellett a tőkekivonás is sötét képet fest Spanyolország állapotáról. Az első öt hónapban 163 milliárd euró tőke távozott az országból.
Vágólapra másolva!

A bankválság miatt menekül a tőke Spanyolországból, a spanyol központi bank kedden közzétett adatai szerint csupán májusban 41,3 milliárd euró hagyta el az országot. Májusban robbant ki a Bankia, az ötödik legnagyobb spanyol bank válsága, ami tovább rombolta a befektetők bizalmát, és felgyorsította a tőke kimenekítését.

Az év első öt hónapjában összesen 163 milliárd eurót vontak ki Spanyolországból, ez a belföldi össztermék (GDP) 16 százalékának felel meg. A múlt év hasonló időszakában még 14,6 milliárd euró nettó tőkebeáramlást könyveltek el. Madridi elemzők szerint a kép sötét, egyre-másra rossz adatok látnak napvilágot.

A spanyol bankok rengeteg kockázatos jelzáloggal terhelt befektetést halmoztak fel, amelyek miatt 100 milliárd eurós uniós segítségre szorult az ország. Később kiderült, hogy több spanyol tartomány sem képes önerőből visszafizetni a felvett adósságát, ezért a központi költségvetés segítségét kérték.

A kiskereskedelmi forgalom júniusban 5,2 százalékkal esett éves szinten, ami azt vetíti előre, hogy a GDP az idén mintegy 2 százalékkal csökken a kormány által prognosztizált 1,5 százalékkal szemben. A recesszió mélyülésével párhuzamosan zsugorodó adóbevételek miatt a központi költségvetés deficitje az első fél évben elérte a GDP 4 százalékát, míg az egész évre 3,5 százalék az előirányzat.

Az államháztartás hiánya 2011-ben a GDP 8,9 százalékát tette ki, és az Európai Unió hozzájárult, hogy az idén csak 6,3 százalékra kelljen leszorítani, míg eredetileg 5,3 százalékot akart. A júliusban beindított 65 milliárd eurós takarékossági program és az adóemelések azonban elmélyítik a recessziót.

"Spanyolországnak több időt kell adni, hogy kiegyensúlyozza a gazdaságát, és elérje a deficitcélokat. A mostani módszerekkel az ország csupán egy kissé mélyebb gödörbe ássa bele magát" - vélte Guillaume Menuet, a londoni Citi közgazdásza.