Tragikusnak látják a magyarok a gazdaság helyzetét

Vágólapra másolva!
Az Ipsos felmérése szerint a magyarok 4 százaléka látja csak jónak a gazdaság helyzetét, míg a felmérésben részt vevő országok átlaga 37 százalék. Csak a spanyolok és az olaszok pesszimistábbak nálunk.
Vágólapra másolva!

A magyarok 4 százaléka tartotta jónak a gazdaság helyzetét júniusban, míg a nemzetközi átlag 37 százalék - derül ki az Ipsos piackutató legújabb, 24 országra kiterjedő felméréséből.

Az Ipsos MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet: a magyarok induló értéke 2009 áprilisában alacsony volt, akkor 2 százalék tartotta az ország gazdaságát rendben lévőnek. 2010-re javult a közvélekedés, a lakosság átlagosan 8 százaléka minősítette kedvezőnek a magyar gazdaságot. Tavaly az átlagérték ennél alacsonyabb lett, 4 százalék, és az idén júniusban is a megkérdezettek 4 százaléka vélekedett így.

A júniusi eredményekből kiderül, hogy a vizsgált 24 országból csak a spanyolok és az olaszok látják rosszabbnak a gazdasági helyzetet a magyaroknál: mindkét ország megkérdezetteinek 3 százaléka ítéli meg kedvezően országa gazdasági helyzetét.

Az elmúlt negyed évre tekintve hajszálnyi negatív változást regisztrált az Ipsos: márciusban a nemzetközi közvélemény 39, áprilisban 38, május és júniusban 37 százaléka értékelte jónak a gazdasági helyzetet. Kifejezetten sokat romlott az indiaiak gazdasági közérzete (79 százalékról 60 százalékra esett a pozitívan vélekedők aránya), az argentinoké (51-ről 34 százalékra) valamint a kínaiaké (71-ről 60 százalékra).

L alakú válságról beszélnek

Az Ipsos emlékeztet arra, hogy a pénzügyi válságot megelőzően a jelenleginél sokkal többen, 58 százaléknyian értékelték pozitívan a nemzetgazdaságukat. 2007 és 2009 közepe között a világ lakosságának gazdasági hangulata folyamatosan romlott, az ezt követő hónapokban valamelyest javult, majd 2010 elejétől kezdve lényegében stagnál ez a mutató.

Az elmúlt két és fél évben a gazdasági helyzettel elégedettek aránya egy szűk tartományon belül mozgott, 38 és 41 százalék között alakult. A világ lakosságának érzékelése szerint még nincs vége a pénzügyi válságnak, a kormányok élénkítő és megszorító intézkedései ellenére a nemzetgazdaságok sokasága továbbra is nehéz helyzetben van. A közgazdasági elméletek a válságok folyamatát, az abból való kilábalást az ABC valamely betűjének formájával írják le: lehet V vagy U, esetleg W. Ma már nagyon valószínű, hogy az értelmezések közé az L betű is bekerül - hívja fel a figyelmet az Ipsos, hangsúlyozva, hogy a világ lakossága nem érzékeli a kilábalást.

Bár most is negatív a nemzetközi közvélemény gazdasági közhangulata, de nem ez a mélypont, hiszen 2009 áprilisában átlagosan mindössze 29 százalék minősítette kedvezően országát ebben a vonatkozásban. Az Ipsos szerint ugyanakkor nem igazán ad okot optimizmusra, hogy a jelenlegi közérzet nemcsak a válság előtti időszaknál rosszabb, hanem a válságkorszak csúcsidőszakának számító 2010 októberénél is. Akkor ugyanis 42 százalék formált pozitív véleményt országa teljesítményéről.