Erste: Senki sem érti, mi történik Magyarországon

Vágólapra másolva!
A tranzakciós adót "furcsa intézkedésnek" nevezte az Erste vezérigazgatója, az osztrák-magyar tőzsdefúzió ötletéről pedig úgy beszélt, mint ami jó lenne, de két rossz fociválogatotton kívül mégsem hozott össze semmit a két ország. A magyar gazdaságpolitika hiteltelen, és senki sem érti, pedig nem a világnak van szüksége Magyarországra, hanem fordítva.
Vágólapra másolva!

A magyarországi helyzet szélsőségesen feszült, bizonytalan. Senki sem érti külföldön, mi történik pontosan - nyilatkozta a Portfólió.hu-nak Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója.

A bankár szerint a kormány elrontja a hazafias büszkeség üzenetét azzal, hogy nemkívánatos kapitalistaként kezeli a befektetőket, és ezzel nagy károkat okoz a saját országának. "A világnak nincs szüksége Magyarországra, de Magyarországnak szüksége van a világra" - mondta Treichl.

Treichl "furcsa intézkedésnek" nevezte a tranzakciós illeték bevezetését, mert szerinte ezzel csak azt akarja bizonyítani a kormány, hogy másképp csinálja a dolgokat, mint mások. "Nincs sok értelme, hogy csak azért tegyünk meg bizonyos lépéseket, hogy megmutassuk a világnak, milyen ötleteink vannak" - mondta.

A bankár szerint a magyarországi helyzetük nagyon nehéz, de ez átmeneti. "Nem állt, és nem áll szándékunkban elhagyni Magyarországot, ezzel ugyanis feladnánk a saját identitásunkat" - mondta Treichl, miután arról beszélt, hogy az Erste Németország és Oroszország közötti regionális vezető bank szeretne lenni. "Olyan bankot építünk, amely 2200-ban is szolgálja piacai gazdasági fejlődését" - mondta.

Elmondása szerint szeretnének hitelezni, "mégpedig forintforrásból, forintban". Ehhez szerinte a forint erősödésére lenne szükség, ami a svájcifrank-hitelek szorításán is enyhítene. A forinterősödéshez azonban elengedhetetlen a stabilitás és az alacsonyabb kamatszint.

Az Erste a vezérigazgató szerint jelenleg nem érdeklődik a magyar MKB Bank iránt, amelyet a német anyacége eladásra kínál. Ennek nemcsak az az oka, hogy két-három évig bizonytalan a gazdasági környezet, de az is, hogy Magyarországon nem érdemes befektetni a gazdaságpolitika hiteltelensége miatt. Orbán Viktor azonban arról beszélt, hogy szeretné a bankok felét magyar kézben tudni. "Ez nem az az irány, amiről beszéltem" - mondta az Erste-vezér.

A tőzsdei üzlete nyereséges, az Erste mégis úgy látja, hogy nem rózsásak a fejlemények sem Budapesten, sem Bécsben. Treichl szerint "valamiféle összefogással lehetne javítani a helyzeten, de a világrekordnak számító bankadónál és két rossz fociválogatottnál többet egyelőre nem sikerült e két országnak összehoznia".