Gigantikus tartalékon ül a svájci jegybank

Vágólapra másolva!
Csaknem 94 ezer milliárd forintnyi devizatartalékot halmozott fel a svájci jegybank azért, mert nem engedi tovább erősödni a frankot.
Vágólapra másolva!

Rekordszintre nőtt a svájci központi bank (SNB) devizatartaléka júliusban, elsősorban a korábban végrehajtott euróvásárlások hatására.

A tartalékszint 406,5 milliárd frank (mai árfolyamon közel 94 ezer milliárd forint) volt a múlt hónapban. Több mint tíz százalékkal, 41,4 milliárd frankkal nőtt egyetlen hónap alatt.

A svájci devizatartalék több mint háromszorosa a magyar gazdaság egy éves teljesítményének. A Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka még az egytizedést sem éri el a svájciakénak.

A svájci központi bank korábbi adata szerint devizatartalékában az euró aránya 60 százalékra emelkedett június végén a három hónappal korábbi 51 százalékról.

Az erős frank rontja a svájci exportálók pozícióit, ugyanakkor a svájci jegybank el van szánva, hogy nem engedi az euró árfolyamát 1,20 frank alá esni. Az SNB tavaly szeptemberben, az adósságválság elmélyülésekor jelentette be, hogy 1,20 frankon megvédi az euró árfolyamát, azt követően, hogy óriási pénzek menekültek frankba, felhajtva a svájci valuta jegyzését.

A devizatartalék épp ezért hízik folyamatosan: az SNB eurót, dollárt vásárol, ezzel erősíti az eurót és a dollárt, pontosabban megállítja ezek gyengülését a frankkal szemben.