IMF-nek tetsző költségvetésen dolgozik a kormány

Vágólapra másolva!
Már jövő hétre elkészülhet a következő évi költségvetés módosított verziója, amely a Magyar Nemzet információi szerint már nem számol a jegybanki tranzakciós illetékből származó bevételekkel.
Vágólapra másolva!

Gőzerővel dolgoznak a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) a jövő évi költségvetés átalakításán - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap információi szerint már a jövő hét végére elkészülhet az a tervezet, amely a szaktárca szerint megfelelő fedezetet jelent a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi terv finanszírozásához.

A járulékcsökkentési program költségeit részben a jegybankot érintő tranzakciós illetékből fedezték volna, ám a kezdeményezés éles ellenállásba ütközött. Az Európai Központi Bank szerint például európai uniós jogot sért, hogy a Magyar Nemzeti Bankra is kiterjeszti a kormány a sárgacsekk-adót, azaz a pénzügyi tranzakciós adót.

Az NGM mindenesetre nem erősítette meg a Magyar Nemzetnek, hogy a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) terhelő tranzakciós illetékből származó mintegy 120 milliárd forintos bevétel helyett új forrást keresnének.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó hiteltárgyalásokkal megbízott delegációvezető és Giró-Szász András kormányszóvivő korábban azonban jelezte: akár az MNB megadóztatásának módosítása is lehetséges.