Nagyobb lehet a magyar esés, mint várták

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley elemzői szerint 1,2 százalékos visszaesés is lehet idén a gazdaságban, erre mutatnak az eddigi növekedési adatok. A kormány ennél jóval optimistább.
Vágólapra másolva!

Meredeken rontották a közép- és kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzéseiket szerdán ismertetett prognózisukban az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői, miután az euróövezeti gazdaság teljesítményére vonatkozó becsléseiket is mérsékelték.

Magyarországon az idén 1,2 százalékos gazdasági visszaesésre számít a Morgan Stanley az eddigi előrejelzéseiben valószínűsített 0,3 százalékos GDP-csökkenés helyett, 2013-ra szóló magyarországi GDP-növekedési becslését pedig 1,7 százalékról 0,7 százalékra vette vissza. A kormány 0 közeli GDP-változást valószínűsít erre az évre, a jövő évi költségvetést pedig 1,6 százalékos növekedésre építették.

A Morgan Stanley londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai szerdán összeállított térségi elemzésükben közölték, hogy a valutaunióban az eddig jósolt 0,3 százalékos visszaesés után most már 0,5 százalékos GDP-mínuszt várnak 2012 egészére, 2013-ra vonatkozó euróövezeti prognózisukat pedig 0,9 százalékos növekedésről stagnálásra módosították.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek várakozása szerint az időszak végére az MNB-alapkamat a mostani 7,00 százalékról 5,00 százalékra süllyed.