Vitték az állampapírt, mint a cukrot

Vágólapra másolva!
Nagy érdeklődés kísérte a csütörtöki magyar kötvényaukciót, az állampapírok hozama jelentősen, 30-50 bázisponttal csökkent. Háromszor annyi pénzt is kölcsönt tudtak volna adni a befektetők, mint amennyit az állam fel akart venni.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön összesen 45 milliárd forint értékben kínált fel államkötvényeket a befektetőknek. Az aukció nagy sikerrel zárult: a három-, öt- és tízéves papírokból piacra dobott 20, 15 és 10 milliárd forintos mennyiségre - sorrendben - 60, 52, és 37 milliárdos ajánlatot tettek a piaci szereplők, vagyis jócskán túljegyezték kötvényeket.

A nagy érdeklődés láttán az ÁKK valamennyi futamidőben megemelte a kibocsátott mennyiséget, végül összesen közel 68 milliárdért adott el kötvényeket. Mindezt úgy, hogy csökkent a hozam: a hároméves kötvényeket 6,84, az ötéveseket 7,09, a tízéveseket 7,33 százalékon vitték el.

Az előző aukcióhoz képest ezek a hozamok 28-52, a szerdai piaci hozamokhoz képest pedig 9-22 bázispontos csökkenést jelentenek. A hozamcsökkenés azt jelenti, hogy a befektetők alacsonyabb kamatok mellett hajlandóak finanszírozni az országot, ez pedig az ország javuló megítélését jelzi.