Kitarthat a forint ereje a jövő héten is

Vágólapra másolva!
A jövő héten is a nemzetközi hangulat változásainak lesz kitéve a forint; jó esetben a hazai deviza akár 275-ig is erősödhet az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Az euró/forint árfolyam a héten jórészt 275,3 és 279 között mozgott, a csúcsot péntek délután 2 óra körül érte el (amikor néhány fillérrel 279 forint fölé emelkedett az euró ára), innen azonban este 6 órára egészen 277-ig erősödött vissza a hazai deviza.

A forint mozgását a jövő héten is a nemzetközi hangulat határozza meg, amelyet a makroadatok közül a kedden megjelenő európai GDP-adatok befolyásolhatnak a legerőteljesebben - magyarázza Balogh Balázs, az XTB Hungary elemzője. Amennyiben a német és a francia GDP-adatok a vártnál sokkal rosszabbak lesznek, akár 282 forintig is drágulhat az euró. Ha elmarad a negatív meglepetés, akkor a hazai deviza erősödhet, bár a 275-ös szintnél erős támaszt kellene legyőznie. Tartósan 275 alatti euróárfolyamra Balogh Balázs szerint csak az IMF-fel való megállapodás után lehet esély.

Az eurót pénteken döntően a várakozásoktól elmaradó kínai külkereskedelmi adatok gyengítették a dollárral szemben, az emelkedő trend kissé megtört. Jövő héten Balogh Balázs szerint ennek ellenére erősödhet az európai pénz - amennyiben az Eurostat keddi adatai nem rontják el a hangulatot -, és az árfolyam az 1,226 körüli pénteki szintekről 1,24-ig, vagy akár 1,26-ig is emelkedhet. Ha viszont az árfolyam 1,222 alá csökken, akkor további ereszkedés sem kizárt, az árfolyam az 1,20-1,21-es sávba süllyedhet.