Magyarország vezeti az uniós inflációs listát

Vágólapra másolva!
A vártnál magasabb lett a júliusi infláció, az 5,8 százalékos ütem messze a legmagasabb az Európai Unión belül. Az áremelkedésben főszerepet játszott az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása.
Vágólapra másolva!

Júliusban 5,8 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben, havi szinten pedig 0,1 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ez meghaladja a piaci várakozásokat, a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők ugyanis 5,5 százalékos inflációra számítottak. A júliusi adat meghaladja az előző havi ütemet is, amikor 5,6 százalékos áremelkedést jegyzett fel a statisztika. Az Európai Unióban Magyarországon volt a legmagasabb az infláció, majd Észtország és Málta következik 4,4 százalékos ütemmel.

Drágább lett a benzin, a cigaretta és a szesz

A júniushoz képest mért minimális csökkenés annak köszönhető, hogy az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal mérséklődött. Olcsóbb lett a tojás és az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs), szintén csökkent a sertészsír és az étolaj ára. Drágult ugyanakkor a liszt, a csokoládé, a párizsi és a kolbász. A szolgáltatások drágultak a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 6,7 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk - leginkább a cigaretta - összességében 0,5 százalékkal lettek drágábbak.

Rosszabb képet fest a tizenkét hónapra visszatekintő árstatisztika. Az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen - 34,4 százalékkal - nőtt a tojás ára, a sertészsír negyedével, a csoki és a kakaó ötödével drágult. A párizsiért és a kolbászért 10,5 százalékkal kellett többet fizetni az idén júliusban. Csökkent ugyanakkor a liszt ára, 11 százalékkal. Éves szinten az átlagosnál nagyobb mértékben, 14 százalékkal drágultak a szeszes italok és a dohányáruk. Szintén átlag felett, 7,1 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, elsősorban az üzemanyagok 12,2 százalékos drágulása miatt.