Magyarország vezeti az uniós inflációs listát

2012.08.14. 9:13

A vártnál magasabb lett a júliusi infláció, az 5,8 százalékos ütem messze a legmagasabb az Európai Unión belül. Az áremelkedésben főszerepet játszott az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása.

Júliusban 5,8 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben, havi szinten pedig 0,1 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ez meghaladja a piaci várakozásokat, a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők ugyanis 5,5 százalékos inflációra számítottak. A júliusi adat meghaladja az előző havi ütemet is, amikor 5,6 százalékos áremelkedést jegyzett fel a statisztika. Az Európai Unióban Magyarországon volt a legmagasabb az infláció, majd Észtország és Málta következik 4,4 százalékos ütemmel.

Drágább lett a benzin, a cigaretta és a szesz

A júniushoz képest mért minimális csökkenés annak köszönhető, hogy az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal mérséklődött. Olcsóbb lett a tojás és az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs), szintén csökkent a sertészsír és az étolaj ára. Drágult ugyanakkor a liszt, a csokoládé, a párizsi és a kolbász. A szolgáltatások drágultak a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 6,7 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk - leginkább a cigaretta - összességében 0,5 százalékkal lettek drágábbak.  

Rosszabb képet fest a tizenkét hónapra visszatekintő árstatisztika. Az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen - 34,4 százalékkal - nőtt a tojás ára, a sertészsír negyedével, a csoki és a kakaó ötödével drágult. A párizsiért és a kolbászért 10,5 százalékkal kellett többet fizetni az idén júliusban. Csökkent ugyanakkor a liszt ára, 11 százalékkal. Éves szinten az átlagosnál nagyobb mértékben, 14 százalékkal drágultak a szeszes italok és a dohányáruk. Szintén átlag felett, 7,1 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, elsősorban az üzemanyagok 12,2 százalékos drágulása miatt.