Matolcsy: 2015 után jöhet a háború legerősebb szakasza

Vágólapra másolva!
Matolcsy György szerint az eurózónában zajló új harmincéves háború legdurvább szakasza 2015 után jöhet. A nemzetgazdasági miniszter úgy látja, a háború veszteségeit a kelet- és dél-európai régió amerikai mintára történő újraiparosításával lehetne mérsékelni.
Vágólapra másolva!

"Ma is háború van, tehát az uniónak központilag kellene irányítania az új technológiai áttöréseket és az európai gazdaság újraiparosítását" - írja a Heti Válaszban megjelent cikkében Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az új harmincéves háború dúl Európában, azon belül is az eurózónában, és a háború legerősebb szakasza 2015 után jöhet, ahogy 1630 után a svéd szakasz hozta az első harmincéves háború legjelentősebb pusztításait.

Az amerikai példa

Matolcsy úgy véli, hogy az amerikai példát kellene követni az európai gazdaságpolitikában. Ahogy az Egyesült Államnok a nyugati és keleti part újraiparosításával nyerte el és tartja a világhatalmat, az EU-nak a közép- és kelet-eruópai országok újraiparosításával kellene mérsékelni a szóban forgó új háború veszteségeit. Emellett a déli eurózónabeli országokat is újraiparosítaná Matolcsy. Szerinte így megvalósulhat Európában az amerikai háromszög: Nyugat-Európa lenne az amerikai keleti part, a közép-európai régió megfelelne a csendes-óceáni térségnek, a déli országok tölthetnék be Florida és Texas szerepét.

"Még az európai és orosz ipari potenciál összekötésére is szükség lenne: ezt a németek megkezdték, de az EU egésze tétovázik. Egy EU-Kína pénzügyi hídra is szükség lesz: itt sincs előrehaladás" - fogalmaz Matolcsy, aki szerit azért nem történt előrelépés, mert hibásan gondolkodik az uniós politikai elit. A miniszter úgy véli, a nyugat-európai országokhoz képest Kelet-Európa könnyebben nyithat Kína felé fejlettségi, kulturális okokból. "Ehhez nem birodalmi szigorra, hanem nemzetállami együttműködésre van szükség: kis eurózónára és mély uniós munkamegosztásra" - zárja a cikket Matolcsy.