Néhány hibát még elnézne a görögöknek Juncker

Vágólapra másolva!
Görögország csak akkor hagyja el az eurózónát, ha teljes mértékben elszabotálja a számára előírt takarékossági és reformprogramot - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az euróövezet pénzügyminiszteri csoportjának vezetője.
Vágólapra másolva!

A luxemburgi politikus a Tiroler Tageszeitung nevű osztrák lapnak beszélt a nemzetközi mentőhitelekkel kisegített Görögország kiválásának esélyeiről. A Reuters hírügynökség internetes oldalán olvasható tudósítás szerint Juncker szavai ellentétben állnak azzal, amit német politikusok a napokban többször is hangoztattak - véleményük szerint ugyanis a reformprogram egyes elemeinek be nem tartása esetén Görögország nem maradhat eurózónatag.

Juncker azt is mondta, hogy szerinte a görögök meg fogják kettőzni az erőfeszítéseiket, hogy megfelelhessenek az elvárásoknak, ezért a kilépés forgatókönyve nem lesz releváns.

A németek aggodalmát ugyanakkor érthetővé teszi, hogy Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök bevallottan a feltételek puhítását igyekszik elérni: a költségvetési hiány lefaragásának kitűzött határidejét két évvel kitolná, arra hivatkozva, hogy a görög gazdaság a korábban jósoltnál rosszabbul teljesít.

Juncker arra a kérdésre, hogy a görög kilépés egyáltalán technikailag lebonyolítható lenne-e, azt mondta, hogy nagyon komoly felkészüléssel igen, "de minél többet beszélünk erről, annál több ember fogja azt gondolni, hogy dolgozunk egy ilyen terven, pedig ez nem igaz".