Maradhat 280 forint alatt az euró

Vágólapra másolva!
 Az euró gyengült kissé a dollárral szemben pénteken, a forint továbbra is stabilan tartja magát 278 közelében. Az XTB Magyarország szakembere szerint  jövő héten sem várható komoly elmozdulás.
Vágólapra másolva!

Az euró/forint árfolyam a pénteki kereskedést fél százalékos sávban, 277,4 és 278,8 között töltötte. Az árfolyam augusztus 3. óta sem fölfelé, sem lefelé nem tört ki a 275-280 közötti tartományból.

A jövő héten sem valószínű, hogy ettől a sávtól messzire kerül az árfolyam - véli Soós Róbert, az XTB Magyarország elemzője. A szakember szerint a kockázatvállalási hajlandóság jelentős gyengülése esetén a forint 282-ig gyengülhet. Az erősödéshez - technikai szempontból - akár 262-ig is nyílhat tér, ehhez azonban kéthetes, pozitív hírekkel támogatott folyamatos erősödésre lenne szükség, aminek egyelőre nem túl nagy az esélye.

Az euró pénteken gyengült a dollárral szemben: az árfolyam, amely csütörtökön 1,2590 körül, július 4. óta nem látott magasságban is megfordult, a hét utolsó munkanapján 1,25 közelébe ereszkedett.

A közös pénz gyengülését döntően azok a hírek idézték elő, amelyek szerint az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programját mindaddig felfüggesztik, amíg a német alkotmánybíróság nem dönt a bajba jutott államokat segítő állandó európai alap létrehozásának ügyében. A döntés szeptember 12-én várható, és addig Mario Draghi nem ismerteti a kötvényvásárlási program részleteit - tájékoztatta a Bloomberget az EKB két tisztviselője.

Soós Róbert szerint az euró/dollár árfolyam a jövő hét elején 1,2390-ig süllyedhet. Pozitív trendfordulóról akkor beszélhetnénk, ha az árfolyam tartósan 1,2690 fölött maradna, aminek jelenleg kicsi a valószínűsége.