Nem egyedül gyengül a forint

Vágólapra másolva!
Nem teljesített jól az elmúlt napokban a zloty és a cseh korona sem, a lengyel deviza csütörtökön bő egyhavi, a cseh pénz közel egyhetes mélyponton is megfordult az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Az euró/zloty árfolyam hétfőn még 4,08 alatt járt, csütörtökre viszonyt - négynapos, szinte folyamatos emelkedést követően - már több mint egyhónapos csúcson, 4,20 fölött is láttuk. A lengyel deviza az elmúlt három napban a Bloomberg korrelációs indexei szerint a világ valamennyi devizái közül a legnagyobb mértékben gyengült. Az euró/korona árfolyam a keddi 24,75 alatti szintről jutott el csütörtökre 24,95-ig.

A gyengülésnek - a globális befektetői hangulat romlása mellett - helyi okai is vannak. Csehországban az ad okot aggodalomra, hogy Petr Necas kormányfőnek, aki áprilisban elveszítette biztos többségét a prágai parlament alsóházában, keresztül kell vinnie azokat az adóemeléseket, amelyekre a gazdaság visszaesése miatti bevételcsökkenés ellensúlyozása érdekében van szükség. A Commerzbank devizastratégája szerint a törvénycsomag bukása 25,20-ig delegálhatja az euró árfolyamát; a Citi elemzői az év végére 25,3 koronás euróárfolyamot valószínűsítenek.

A lengyel deviza iránti érdeklődést a várakozástól elmaradó, csütörtökön közzétett GDP-adatok tovább gyengítették. A régió legnagyobb gazdasága, amely az unióban egyedüliként a válság éveiben is elkerülte a recessziót, az idei második negyedévben 2009 óta nem látott lassú ütemben, mindössze 2,7 százalékkal bővült éves összevetésben. (Az első negyedévi 3,5 százalék után az elemzők is lassulásra számítottak, de nem ilyen mértékűre: a Bloomberg konszenzusa 2,7 százalék volt.) A szerény növekedés egyre valószínűbbé teszi, hogy a varsói jegybank - amely májusban meglepetésre negyed bázispontos szigorítást jelentett be - a gazdaság élénkítése érdekében csökkenteni fogja az alapkamatot, ami várhatóan tovább gyengíti majd a zlotyt. Az irányadó ráta a Citi szakemberei szerint a következő lazítási ciklusban 3,75 százalékig ereszkedhet, és év végére állandósulhat a 4,20 feletti euróárfolyam-szint is.